Pregovori o Kosovu utišali pritiske na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Pregovori u Briselu
Izvor: Gazeta Express

Rat u Ukrajini doneo je dve vrste pritiska Srbiji, jednu u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i drugu u vezi sa reševanjem kosovskog pitanja, a analitučari ocenjuju da je Zapadu trenutno bitniji evropski plan za Kosovo i da možda zbog toga i ne pritiska toliko Beograd da uvede sankcije Rusiji, piše Blic.

Gotovo godinu dana traje rat u Ukrajini i tačno toliko provejava pitanje da li će i kada Srbija uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na susednu zemlju?

Doduše, čini se da je ta dilema u poslednje vreme bila sasvim u drugom planu zbog aktuelnosti rešavanja kosovskog pitanja, ali je opet izbačena u prvi plan prethodnih dana u Narodnoj skupštini, ali i u izjavama političara i stranih diplomata. Analitičari ocenjuju da je Zapadu trenutno bitniji evropski plan za KiM i da možda zbog toga i ne pritiska toliko Beograd da uvede sankcije Rusiji.

Rat u Ukrajini doneo je dve vrste pritiska Srbiji. Jednu u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i drugu u vezi sa reševanjem kosovskog pitanja.

Pošto se sukob na istoku Evrope odužio, Zapad ne želi da nerešeno pitanje na Kosovu potencijalno eskalira i postane još jedno žarište na kome će doći do rata.

Zbog toga je napravio evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja koji bi trebalo da bude platforma za pregovore Beograda i Prištine i donese dugoročan mir i stabilnost u regionu.

Ipak, ne može se reći da to što je Srbija jedina evropska država uz Belorusiju koja nije uvela sankcije Rusiji ne žulja evropske i američke zvaničnike. Naprotiv.

Upravo zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija i ove godine nije uopšte napredovala u procesu evrointegracija, a ta stagnacija ima svakako svoju cenu.

Zato su proevropske stranke, pre svih SSP, na posebnoj sednici Narodne skupštine o KiM pokrenule, između ostalog, i temu uvođenja sankcija Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na to izjavio da će Srbija "možda morati da uvede sankcije Rusiji".

"Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg rukovodstva", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija "plaća cenu u međunarodnim odnosima zato što nije uvela sankcije Rusiji".

"Smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da izmerite i kad ona ne košta previše. Košta, ne malo, ali dok nas ne košta vitalnih interesa moramo da čuvamo našu politiku koja mora da bude samostalna, nezavisna, slobodarska. Ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći ne možemo više da izdržimo", poručio je Vučić.

Slučajno ili namerno, na temu odnosa Srbije i Rusije nedavno je, posle duže vremena govorio i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

On je ocenio, ipak, da se Srbija "već opredelila za Zapad" i da, kako je naveo, veza sa Rusijom slabi iz dana u dan.

Hil je istakao da je važno to što je Beograd konstruktivno pristupio evropskom planu sporazuma sa Prištinom i da će to na kraju uticati na brzinu kojom se Srbija približava Zapadu".

"Srbija se već odlučila da se okrene Zapadu i mislim da je mnogim Srbima frustrirajuće što proces traje toliko dugo. Pitanje veze Srbije sa Rusijom možete videti da slabi iz dana u dan. Vidi se da raste interesovanje za saradnju sa EU i više zainteresovanosti za saradnju sa nama", naveo je Hil.

Pritom je ponovio stav Vašingtona da Srbija treba da se "pridruži sankcijama Rusijii i dodao da nije tačno ni da Srbija nije uradila ništa, jer je osudila rusku agresiju na Ukrajinu".

Vučić nije želeo da precizira koliku cenu plaćamo zbog neuvođenja sakcija Rusiji, ali analitičari se slađu da je "ta cena visoka".

Bivši diplomata Srećko Đukić ističe za "Blic" da na više načina plaćamo cenu neuvođenja sankcija Rusiji.

"Tu cenu plaćamo i ekonomski i finansijski i politički. Pošto Srbija još sedi na ruskoj stolici na Zapadu vlada nepoverenje ili u najblažem slučaju rezerva prema našoj politici. Sve to nam šteti i u vezi sa kosovskim pitanjem i pregovorima sa Prištinom. Mi i dalje Zapad ne doživljavamo kao odanog prijatelja nego kao neprijatelja i zbog toga plaćamo visoku cenu", ocenjuje Đukić.

Đukić primećuje da se u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji mnogo toga promenilo.

"Rusiji je sad možda bitnije da Srbija ne uvede sankcije, nego što je Zapadu važno da uvede sankcije. Rusija je gotovo potpuno izolovana zemlja, a jedina svetla tačka za njih je Srbija. Moskva ne pita za cenu da sačuva Srbiju u svojoj orbiti. Daje nam kredite u rubljama, ali to je još daleko od onog što nam daje EU", objašnjava Đukić.

Kako kaže, već sada je cena neuvođenja sankcija Rusiji velika.

"Zbog toga imamo više kamatne stope za jedan-dva odsto, zaustavljen nam je proces evrointegracija što je, takođe, velika cena. Postoji opasnost da nam i zaustave finansijske donacije koje iznose stotine miliona evra", upozorava Đukić.

Bivši diplomata uveren je da bi uvođenjem sankcija Rusiji bili u povoljnijoj poziciji u pregovorima sa Prištinom.

"U tom slučaju, u očima Zapada bi bili kredibilnija strana. Trenutno se odnosi Srbije i Zapada odvijaju sa rezervom. Potpuno drugačija situacija bi bila kada bismo uveli sankcije Rusiji jer bi tada u odnosima sa Zapadom stekli poverenje jedni u druge", zaključuje Đukić.

S druge strane, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je za SAD i EU apsolutni prioritet Kosovo i Metohija.

"Mislim da je Zapad napravio prećutni dogovor sa srpskim režimom da mu ne prave pritisak u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji. Naročito, sada kada je sve u vezi sa evropskim planom prošlo bez većih potresa. Uvođenje sankcija Rusiji sigurno bi bio još veći zalogaj za našu vlast", analizira Popov.

Kako kaže, sad Zapad usmerava pritisak, pre svega, ka premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

"Mislim da je momentum takav da kada bi se formirala Zajednica srpskih opština i ubrzali pregovori Beograda i Prištine, da bi eventualni sporazum mogao da se verifikuje bez većih potresa", ocenjuje Popov.

Direktor Centra za regionalizam tvrdi da je vlastima u Srbiji očigledno dozvoljeno da odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji.

"Režim po svemu sudeći kalkuliše pošto se sve u vezi sa ratom u Ukrajini odužilo i ko zna koliko će da traje. Neki tajmaut u vezi sa uvođenjem sankcijama Rusiji postoji", zaključuje Popov.