Prenkaj: Lajčak na Kosovu - deo napora da strane krenu u implementaciju i da se formira ZSO

Albert Prenkaj
Izvor: Dukagjini

Diplomata Aljbert Prenkaj izjavio je danas, povodom dolaska specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu, da je cilj te posete da Kosovo počne da sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština, prenosi ABC njuz.

Prenkaj je konstatovao da Lajčak poziva da se rešenje pronađe što pre.

"Njegov krajnji cilj je da Kosovo počne da sprovodi obavezu o Zajedinici srpskih opština, koja će početi priznavanjem dokumenata od strane Srbije. Dakle, ovo je deo napora da se obe strane ubede", smatra Prenkaj.

Navodi da se očekuje da se, nakon izbora, politička slika Evrope "razjasni", te da će strane u dijalogu krenuti u implementaciju i preuzeti odgovornost za dogovore, ali dodaje da sledi i period pritisaka.

Kada je reč o izveštaju šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja, na osnovu kojeg se očekuje donošenje odluke o sankcijama Kosovu, Prenkaj je naveo da mnoge zemlje gledaju na Kosovo sa skepticizmom.

"Premijer Kosova Aljbin Kurti je dao nadu da je izveštaj pozitivan, ali smo videli i reakciju Petera Stana da dokument ne znači da je bilo pozitivnih reakcija na ukidanje mera protiv Kosova", ukazao je Prenkaj.