Prenkaj: Osmani da pomogne postizanju političkog konsenzusa o dijalogu

Adrian Prenkaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, Adrian Prenkaj, kaže da je dijalog sa Srbijom prvi izazov sa kojim će se suočiti novoizabrana predsednica Vjosa Osmani, piše Ekonomija onlajn.

"Mislim da će prvi izazov biti dijalog sa Srbijom. Predsednik s tim u vezi ima važnu ulogu o kojoj će razgovarati sa političkim strankama, ali i sa drugim segmentima društva i biti u službi stvaranja neophodnog konsenzusa za dijalog i u koordinaciji sa Vladom u izgradnji ciljeva i prioriteta Kosova u ovom dijalogu", ocenio je Prenkaj.

Prenkaj je dodao da ne očekuje da će se dijalog sa Srbijom pretvoriti u "jabuku razdora" između Predsedništva i Vlade.

"Ako se tačno poštuju ustavne i zakonske procedure, ne očekujem da će biti bilo kakvih problema između Vlade i Predsedništva", ocenio je Prenkaj.

Prema njegovim rečima, Osmani mora da obezbedi da njeni postupci budu nepristrasni i u skladu sa kosovskim ustavom.

"Sve vlasti na Kosovu kao izvršna, zakonodavna i sudska vlast podležu principu podele vlasti, mandat predsedništva je nepovrediv da bi se obezbedilo puno poštovanje podele vlasti, kao i da bi se obezbedila sigurnost. pravnog poretka. Predsednik demonstrira nezavisnost i integritet u vršenju svojih ovlašćenja, a svi građani imaju pravo da budu uvereni da su predsednikova ovlašćenja u funkciji nepristrasnosti predsedničkog integriteta", naglasio je Prenkaj.