Presudna nedelja za Nacrt zakona o ekonomskom oporavku

skupština kosova sala
Izvor: Koha ditore

Uprkos tome što je kosovski premijer Avdulah Hoti obećao da će ove nedelje biti izglasan Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, šef poslaničke grupe vladajuće DSK Arben Gaši izjavio je da tako nešto ne može da obeća, dok iz opozije poručuju da će za Nacrt glasati samo ukoliko se u obzir uzmu njihove preporuke, prenosi Ekonomija onlajn.

“Danas dajem javno obećanje da će Nacrt zakona o ekonomskom oporavku biti usvojen sledeće nedelje i ovo pitanje će biti zatvoreno. Nekoliko puta sam tokom diskusije koju smo imali izjavio da sam potpuno otvoren da prihvatim preporuke svih parlamentarnih grupa bez izuzetka“, rekao je Hoti prošle nedelje.

Međutim, sa druge strane, šef poslaničke grupe Hotijeve DSK Arben Gaši takvo obećanje nije ponovio.

“Imali smo sastanke sa poslaničkom grupom sa predsedavajućim i premijerom. Razgovarali smo o pitanju Nacrta zakona o ekonomskom oporavku i nadamo se da će on proći za nedelju dana. Prioritet su bili ekonomski oporavak i diskusije o tome kako doći do rešenja", rekao je Gaši.

Tokom poslednjeg sastanka budžetskog odbora, poslanik Demokratske partije Kosova Kujtim Gaši rekao je da bi vlada trebalo da uzme u obzir njihove preporuke,I samo u tom slučaju, kako je rekao, Nacrt zakona će dobiti podršku poslanika DPK.

"U vrlo smo nezavidnoj situaciji kada je ovaj nacrt zakona postao svakodnevni problem svih građana Kosova, sa posebnim naglaskom na poslovnu zajednicu i koristim ovaj sastanak kako bih pozvao vladajuće stranke, Vladu, da ne gubimo vreme i da sednemo sa našom poslaničkom grupom i uzmemo u obzir sve primedbe, sugestije i preporuke poslaničke grupe DPK. U trenutku kada se te preporuke uzmu u obzir, DPK će sa svoja 24 glasa podržati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku“, rekao je Gaši.

Iz Pokreta Samoopredeljenje, sa druge strane poručuju da je dužnost Vlade da ima podršku za usvajanje Nacrta zakona.

“Uprkos činjenici što ovu vladu smatramo nelegitimnom, mi smo neko ko je već davao svoju podršku za broje zakone koji su nteresu svih građana. Međutim,  za svaki neuspeh drugih zakonskih inicijativa za koje je potrebna obična većina za odobrenje, odnosno učešće u glasanju 61 poslanika, što odgovara minimalnoj parlamentarnoj većini vladajuće koalicije, vladajuća koalicija ili vlada treba da odgovaraju, a ne opozicija ili Pokret Samoopredeljenje. Ovo je osnovni princip parlamentarne demokratije i odnosa Vlade sa Skupštinom. Od prvog dana formiranja, ova vlada nije uspela da dobije potrebnu većinu za svoje programe”, rekao je portparol Samoopredeljenja Preparim Krieziu početkom novembra.

Poslanik DSK Fatmir Redžepi rekao je da je ta stranka spremna da sarađuje sa opozicionim partijama.

“Vreme je da se ovo pitanje izuzme iz svih političkih nesuglasica, ovde je jedino bitan ekonomski interes za sve građene Kosova”, rekao je Redžepi.

Inače, 12. oktobra, posle šest neuspeha, Skupština Kosova je načelno usvojila u prvom čitanju Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Kada i ako taj nacrt obezbedi potrebne glasove u drugom čitanju, nakon što ga verifikuje prdswdnica Skupštine, šalje se predsedniku Kosova na objavljivanje.

Nakon toga, predsednik ima osam dana da to saopšti ili vrati na ponovno razmatranje Skupštini.

Odredbe ovog Nacrta zakona su dopuna i izmena nekih zakona, za oporavk ekonomije nakon negativnih efekata koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Predviđeno je da Nacrt zakona ostane na snazi do 31.12.2021. , nakon čega će sve odredbe biti automatski opozvane.

Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku predviđena je primena paketa ekonomskih mera u iznosu od 365 miliona evra.