Princ Filip: Aleksandar Karađorđević sa ocem oslobodio Kosovo i Metohiju

Pre nego što je stvorena Jugoslavija, regent Aleksandar je zajedno sa svojim ocem kraljem Petrom Prvim udvostručio teritoriju Srbije, oslobodio Kosovo i Metohiju i uključio ga u Srbiju, izjavio je princ Filip Karađorđević, povodom godišnjice od ubistva kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja u Marseju 1934. godine, prenosi Danas.

Marseljski atentat odigrao se tokom kraljeve zvanične posete Francuskoj ispred Palate Burze, a atentator je bio Vlado Černozemski pripadnik makedonske VMRO, a izvršen je u saradnji sa ustašama.

Princ Filip 88 godina nakon atentata kaže da je kralj Aleksandar Prvi bio priznat kao jedan od najvećih državnika u srpskoj  istoriji koji je rame uz rame sa narodom prolazio ratne strahote.

"Izvojevao je pobedu, a potom obnavljao i gradio državu koja je u vreme njegove vladavine imala izuzetno poštovanje i na međunarodnom nivou, i to su činjenice. Danas postoje samo u Parizu i ulica Kralja Petra Prvog od Srbije, i spomenik kralju Aleksandru Prvom, tako da njegov uticaj mogu da pokušaju da ospore samo oni koji nemaju svest o značaju Viteškog kralja", odgovara intervjuu za Danas princ Filip Karađorđević upitan kako ocenjuje sliku koja o Aleksandru Prvom postoji u javnosti danas.

Na pitanje šta za njega danas znači ideja jugoslovenstva i mogu li balkanski narodi da prosperiraju bez međusobne saradnje i podrške, princ Filip Karađorđević kaže da projekat Jugoslavije nije bio ideja samo njegovog pradede kralja Aleksandra već da je to bio zajednički projekat cele elite tadašnje Srbije. 

"Danas niko ne može da ospori grandioznost i veličinu jednog vladara kao što je bio viteški kralj Aleksandar Prvi. Ne samo zbog toga što su moj pradeda i njegova vizija prva žrtva fašizma odnosno onoga što će unakaziti i Jugoslaviju, celokupnu Evropu i svet, već i zbog toga što se on okrivljuje za poteze svojih neprijatelja. Ne samo on, nego koncept jugoslovenstva uopšte. Balkanski narodi moraju međusobno da sarađuju i da se podržavaju. Mislim da se narod međusobno mnogo bolje razume i mnogo više voli i poštuje nego što je dozvoljeno da se u javnosti vidi", rekao je princ Filip Karađorđević.