Principijelan stav Španije o nepriznavanju Kosova

Stefanović i Kalderon
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiralom Teodorom Estebanom Lopezom Kalderonom, koji je ponovio principijelan stav te zemlje o nepriznavanju Kosova, prenosi Tanjug.

Stefanović izrazio je zahvalnost Srbije za principijelan i konzistentan stav Španije u vezi sa nepriznavanjem Kosova i ujedno naglasio da Srbija nastavlja da snažno podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane-

Admiral Kalderon je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovio principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju Kosova i zahvalio se na podršci Srbije teritorijalnom integritetu te zemlje.

Podsećajući na veoma dobre i prijateljske odnose naših dve zemlje, Stefanović je izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i ukazao na mogućnosti za njeno kvalitativno unapređenje.

On je naglasio da krunu saradnje predstavlja dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji UNIFIL u Libanu.

Stefanović je istakao opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji, sa težištem na razmeni iskustava i učešću u multinacionalnim operacijama, saradnji u oblasti ABHO i saradnji specijalnih jedinica, kao i u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

Govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje, Kalderon je istakao izuzetni profesionalizam pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. On je preneo opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u ovim operacijama, kao i za intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje naših dveju zemalja.

Kalderon boravi u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.