Priština šalje tri miliona evra za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Besnik Bisljimi
Izvor: Klan Kosova

Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevdžad Ljutfiu sastali su se u četvrtak u Prištini sa potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem, nakon čega je šef NSA najavio da će tri miliona evra koje je Kosovo spremilo za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uskoro biti raspodeljeno, prenose Bujanovačke.

Ljutfiju kaže da je uverio Bisljimija da će se postarati da svaki cent iz fonda za Albance "preševske doline", kako naziva područje tri opštine na jugu Srbije, ode na pravo mesto. Bujanovačke su ranije pisale da je vlada u Prištini povećala za 50 odsto iznos namenjen Albancima u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

Raspodelu kosovskog novca 2023. godine obeležile su optužbe na račun Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja je vodila NSA, za zloupotrebe i korupciju.

Poslanik Kamberi je posle sastanka objavio da je pred Bisljimijem izrazio zabrinutost zbog “diskriminatornog pristupa Vlade Srbije prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi”.

“Smanjenje budžeta Nacionalnog saveta Albanaca za milion dinara je neprihvatljivo, a neprihvatljiv je i pristup direktora Doma zdravlja u Preševu koji odbija da zaposli 40 zdravstvenih radnika samo zbog nacionalne pripadnosti”, naveo je Kamberi.

Dodao je da je tražio podršku kosovske vlade u legitimnim zahtevima Albanaca na jugu Srbije.