Priština zabranila Petkoviću da prisustvuje obeležavanju stradanja Srba u Starom Gracku

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da sutra prisustvuje obeležavanju 24. godišnjice od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, iako je Petković najavu da u nedelju planira da prisustvuje parastosu srpskim mučenicima u Starom Gracku poslao na vreme i u skladu sa svim važećim sporazumima, danas je stiglo obaveštenje da mu se poseta zabranjuje i to bez ikakvog obrazloženja.

"Jedno je sigurno - koliko god puta Priština zabranjivala Petkovićeve posete, istinu o stradanjima srpskog naroda od ruke albanskih ekstremista ne mogu niti će ikad moći da ućutkaju i zabrane jer dok je i poslednjeg Srbina on će svedočiti o patnjama i mukama stradalnog srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Nevino prolivena srpska krv na polju smrti u Starom Gracku za koju niko nije odgovarao i suze majki koje su izgubile svoje najmilije nikada se neće osušiti sve dok krivci za ovo monstruozno delo ne budu izvedeni pred lice pravde“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Navode i da su zabranom Petkoviću da prisustvuje parastosu u Starom Gracku, vlasti u Prištini ponovo demonstrirale da, uz kršenje svih postignutih sporazuma, srpske žrtve i stradanja koriste isključivo zarad hranjenja svojih sitnih politikantskih interesa.

"Očigledno je da Kurtija ne zanima nikakva normalizacija odnosa, smirivanje tenzija i deeskalacija već samo kako da teroriše i maltretira Srbe jer na tome gradi svoju političku karijeru“, zaključuje se u saošpštenju Kancelarije za KiM.