Prištinu i dalje potresa priča o promeni granice

Knez Lazar
Izvor: Kosovo Online

Izjava Džona Boltona, bivšeg savetnika za bezbednost američkog predsednika Trampa, da je ideju o korekciji granice čuo 2018. od političkih lidera Srbije i Kosova, ponovo je aktivirala tu temu u prištinskim medijima.  

Koha piše da je početkom 2018. predsednik Kosova Hašim Tači imao nekoliko sastanaka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, nakon čega je pokrenuo ideju o korekciji granica.

Navodi se da je tačno u 2018. došlo do velikog zaokreta i ideje koja je gurnuta da postane prihvatljiva za Kosovo.

"Ideja o razmeni teritorija nije ideja koja je potekla od međunarodne zajednice. Došlo je od samog Balkana, odnosno od dva lidera - predsednika Tačija i Vučića", rekla je za Kohu Donika Emini, izvršna direktorka Civikosa.

Prema Emini, tragedija je u tome što je ovu ideju prihvatio Tači, ali i posrednica Evropske unije Federika Mogerini, nadajući se da će kosovsko-srpski problem biti konačno rešen.

U susret nastavku dijaloga koji je najavila EU, ali i SAD, prištinski mediji navode da je u toku reorganizacija ovog procesa kako bi se iz njega uklonila diskusija o promeni granice.

O ovome se nedavno izjasnio i specijalni izaslanik Ričard Grenel tvrdnjom da je Džon Bolton bio zagovornik ideje o razgraničenju.