Srbija glasala za odluku CEFTA o olakšicama za trgovinu voćem i povrćem uprkos taksama Prištine

cefta
Izvor: Danas

Zajednički komitet CEFTA doneo je u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu, a pomoćnica ministra za trgovinu Srbije Olivera Jocić je rekla da je Srbija i na tom primeru, uprkos taksama Prištine na srpsku robu, pokazala da veruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

"Danas smo sa velikim zadovoljstvom usvojili odluku o olakšanju trgovine voćem i povrćem u regionu CEFTA, što je dodatni instrument uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala", rekla je Jocić.

Kaže da je zajednički komitet CEFTA doneo tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100 odsto na srpsku robu koje privremene institucije u Pristini primenjuju od novembra 2018.

"Srbija je pokazala da veruje u uklanjanje svih barijera i da želi da podrži privredni rast ne samo sopstvenih privrednika već i privrednika celog regiona. U tom smislu smo pristupili usvajanju ove odluke koja treba da olakša trgovinu, uvoz-izvoz i tranzit voća i povrća", navela je Jocić.

Inače, Srbija je, ističe Jocić, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protkol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama.

To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje.

"Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine usluga, što stvara i nove uslove za rast privrede", naglasila je Jocić.