Privredni sud uskoro u pravosudnom sistemu Kosova

Osnovni sud u Prištini
Izvor: Economia online

Kosovskom pravosudnom sistemu uskoro će biti dodat i Privredni sud, a zakon o osnivanju ove ustanove je usvojen. U Sudskom savetu Kosova kažu da će nakon donošenja zakona, sud biti osnovan u predviđenim rokovima, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon donošenja Zakona, od strane predsednice Vjose Osmani, otvoren je put za formiranje Privrednog suda, kaže portparolka Sudskog saveta Kosova Aiše Koraj, koja će biti predsednica suda. 

"Kada zakon bude usvojen, SSK će se pobrinuti da do imenovanja ove funkcije proces bude otvoren, transparentan i profesionalan", rekla je Koraj za Radio Kosova. 

U sudu će kako dodaje Koraj biti zaposlena 44 radinika.

"Zakonom o budžetu za 2022. Privrednom sudu je opredeljeno 544.000 hevra za plate i naknade i 293.000 evra za robu i usluge”, rekla je ona. 

Ekonomski stručnjak  Safet Gerdžaliu kaže da je Kosovu potrebna vladavina prava, što direktno utiče na privredu.

"Iskustvo iz prošlosti ostavlja prostor za skepticizam, jer se zaista plašim da se ovi sudovi stvaraju samo da bi opravdali određene interese. Kosovu je potrebna vladavina prava i u tom pogledu svaki sud koji će biti u funkciji eliminisanja barijera je dobrodošao. Nadamo se da će ovaj Privredni sud biti u funkciji razvoja, a ne samo ime u fiokama vlade iu parlamentu", rekao je Gerdžaliu za Radio Kosova.

Trenutno na Kosovu ima hiljade ekonomskih slučajeva koji čekaju da budu tretirani u Odeljenju za ekonomske poslove, koje deluje u okviru Osnovnog suda u Prištini. Osnivanje Privrednog suda obećao je Pokret Samoopredeljenja.