Profesorki Kisić-Tepavčević Priština zabranila ulazak na Kosovo bez ikakvog obrazloženja

DR Kisic
Izvor: Printscreen

Prištinske vlasti zabranile su sinoć ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić-Tepavčević da poseti Kosovo i Metohiju, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama, kaže se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Prof. dr Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da sutra i prekosutra, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju održi ispit studentima treće godine. Profesorka Kisić-Tepavčević je dolazak na Kosovo najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra.

"Vlasti u Prištini večeras su bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu odbile da prof. Kisić-Tepavčević dozvole sutrašnju posetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao", navodi Petković.

Istovremeno, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije koji su za predstojeći vikend želeli da obiđu više svetinja na Kosovu. 

"Po sredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine. Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom", smatra Petković. 

On navodi da su ovakvi postupci usmereni na potkopavanje dijaloga.

"Očigledno je da prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sledeće nedelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog. Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju", zaključuje Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.

Ma to su studenti koji nisu spremili ispit pidgovorili Kurtija da zabrani ulazak Kisićke na KiM. 😇
Što se tiče hodočasnika, verski turizam je glavna stavka mnogih zemalja, npr. samo pisetioca Ostroga je bilo više nego na celom crnogorskom primorju. Pa Međugorje, pa Jerusalim i ako Bog da vrlo uskoro će miluoni pravoslavaca obilaziti svetu pećku patrijaršiju, Visoki Dečani, Bogorodicu Ljevišku, Zočište, Gračanicu...
Mali Mrav
11. Jun 2021.
Nije problem hodočasnika nego je problem politizacija. Crkva bi se trebala više baviti sa vjerom nego politikom.
Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
@Mali Mrav. Vama je sve što je u vezi sa crkvom a pogotovo SPC politizacija. I borba za ustavnu autonomiju i eksterotijalnost SPC, i povraćaj otete i uzurpirane zemlje manastira Visokuh Dečana i pohođene na zadušnice porušenih srpskih grobalja u Đakovici npr. i ponovno podizanje i obnavljanje srpskih crksva i manastira koje su popslili i porušili albanski vandali a ovamo bi hteli da ti isti srpski manastiri i crkve budu albanski da manastiri i crkve budu baština albanske, kosovske istorije i kulture.
Uđite u pećku patrijaršiju i vidite da li na freskama ima i jednog patrijarha i vladara Albanca. Svi do jednoga su bili Srbi i tako od devetog veka.
Ardi
11. Jun 2021.
Bravo Repoblika Kosova