Projekat "Almakos" unosi strah - iz Severne Makedonije do "velike Albanije"

velika albanija
Izvor: www.esprreso.com

Ukoliko Severna Makedonija izađe iz inicijative "Otvoreni Balkan", kako je najavio šef diplomatije te zemlje Bujar Osmani, makedonski Albanci će aktivirati projekat "Almakos", koji podrazumeva ujedinjenje Albanije, Severne Makedonije i Kosova, a ukoliko se to dogodi projekat "velike Albanije" biće proguran na mala vrata, navodi predsednik Demokratske zajednice Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, prenosi Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da će Skoplje preispitati učešće u "Otvorenom Balkanu" ukoliko bude dokazano da je Srbija na bilo koji način umešana u događaje u Banjskoj.

Kako navodi Stoilković, albanska politička elita u Severnoj Makedoniji događaje u Banjskoj zloupotrebljava kako bi reafirmisala projekat Almakos, naizgled zaboravljen, a prvi put promovisan 2006. godine od strane tadašnje vodeće političke partije makedonskih Albanaca – Partije demokratskog prosperiteta (PDP).

"'Otvoreni Balkan' ne odgovara makedonskim Albancima, uz to Skoplje još nije počelo pregovore o učlanjenju u EU – to su okolnosti u kojima Albanci prete ponovnim aktiviranjem Almakosa", kaže Stoilković.

Dodaje da je to produžetak iste, stare priče – ucene prema građanima Makedonije.

"I do sada su u tome uspevali. Strah je uvek nadvladavao kod Makedonaca i kod drugih i Albanci su na taj način gurali svoju priču. Kako juče, tako i danas, a ako se stvari ne promene, biće tako i sutra", konstatuje.

Ideja o stvaranju Almakosa plasirana je 2006, a jedan od lidera te stranke Ismet Ramadani tvrdio je tada da se ne radi o stvaranju "velike Albanije", već o političko-ekonomskoj zajednici sličnoj onoj koju su svojevremeno stvorile zemlje Beneluksa, a bila bi stvorena pošto bi kosovsko pitanje bilo rešeno.

Međutim, Stoilković tvrdi da se radi o formiranju "velike Albanije".

"Šta bi drugo moglo da znači, kada je i Aljbin Kurti, kada je nedavno boravio u Severnoj Makedoniji promovisao upravo ideju 'velike Albanije'. A Kurti je najpopularniji političar među makedonskim Albancima. Ako najpopularniji političar u albanskom biračkom telu u Severnoj Makedoniji promoviše ideju 'velike Albanije', onda priča o Almakosu nije bez osnova", navodi.

Stoilković pojašnjava da sve ideje oko Almakosa, "velike Albanije", na prvi pogled izgledaju kao stvar mašte.

Međutim, dodaje, već dugo se živi na ivici između mašte i realnosti.

"I život na toj ivici pokazao je da mašta polako, ali sigurno, koliko god bila nenormalna, postaje realnost", poručuje Stoilković.

Taktikom "kuvanja žabe", građani gube dodir sa realnošću i projekti kao što je Almakos dobijaju na značaju.

Zato bi, dodaje Stoilković, trebalo što pre stati na put početnim potezima stvaranja Almakosa.

"To što sada nešto ljudima liči na normalno, pre kratkog vremena bilo je nenormalno. Tako i ove ideje. Kada plasiraju ideje, one liče kao da su 'pale s Marsa', ali vremenom, ta nenormalnost polako zadobija podršku, pre svega zahvaljujući međunarodnoj zajednici i tokovima međunarodno-političkih odnosa koji su naklonjeni Albancima i idu u prilog stvaranju velikoalbanske države", ističe Stoilković.

Projektu stvaranja Almakosa žestoko će se usprotiviti Makedonci, smatra sagovornik Sputnjika.

Makedonci su, kako kaže, zainteresovani za regionalnu saradnju, koja, između ostalog, podrazumeva i saradnju sa Srbijom.

Uz to, dobar deo građana Severne Makedonije naklonjen je Srbiji, dodaje.

Međutim, Albanci, koji čine 25 odsto stanovništva Severne Makedonije, upravljaju, prema Stoilkovićevim rečima, sa više od polovine državnih resursa.

Ta činjenica, kombinovana sa praksom da nenormalno postane normalno, ide u prilog stavu da će Albanci učiniti sve da Skoplje izađe iz "Otvorenog Balkana" i da ideja Almakosa bude ostvarena.