Stoilković: Otvoreni Balkan osporavaju oni koji žele AlMaKos

Ivan Stoilković
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković ocenio je za Kosovo onlajn da svako ko pokušava da obesmisli inicijativu Otvoreni Balkan sigurno ima neko drugačije viđenje razvoja situacije na Balkanskom poluostrvu, pogotovu kada su u pitanju odnosi između Srbije i Severne Makedonije. Kako smatra, osporavanje Otvorenog Balkana, u suštini je priča o nekoj drugoj opciji, a jedina priča, kako kaže, koja se čula u poslednjih 20-ak godina je 'AlMaKos', odnosno ujedinjenje Severne Makedonije, Albanije i Kosova.

"Što je babi milo, to joj se i snilo. Zašto je Otvoreni Balkan problem? Zato što svako ko pokušava da obesmisli tu inicijativu, sigurno ima neku drugu perspektivu ili drugačije viđenje razvoja situacije na Balkanskom poluostrvu generalno. Pogotovu kada su u pitanju odnosi između Srbije i Severne Makedonije. U tom smislu osporavanje Otvorenog Balkana je u suštini priča o nekoj drugoj opciji. Jedina priča koja se čula u poslednjih 20-ak godina jeste 'AlMaKos', a to je ujedinjenje Severne Makedonije, Albanije i Kosova. U tom smislu osnivanje 'velike Albanije' nije neka novost, nego je samo potvrda politike koju vodi međunarodna zajednica. Iako su Severnu Makedoniju dugo godina držali na dugom štapu sa nekim obećanjima, pokazalo se da je sve to laž", kaže Stoilković.

On dodaje da ova laž može da se demaskira. 

"Kako demaskirati laž? Pa tako fino, pustiti ih da se pokažu do kraja. Prvo pokazivanje takve politike i to vulgarno pokazivanje, bila je instrumentalizovana poseta Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji. Kao kobajagi, posetio je opoziciju, a u stvari došao je da pošalje poruku makedonskom narodu. Isto je i sa najnovijim događajima na KiM. Orkestrirana kampanja ka Srbiji, kako bi Srbija popustila i priznala tzv. nezavisno Kosovo", smatra Stoilković.