Proroković: "Mini Šengen" je ambiciozno zamišljen, videćemo koliko će moći da bude i realizovan

prorokovic
Izvor: Večernje novosti

"Mini Šengen" je ambiciozno zamišljen, ali pitanje je koliko će moći da bude i realizovan u ovim postojećim okolnostima i koliko će on izdržati test vremena, rekao je u emisiji "Prorok" za Sputnjik izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković.

“Treba napomenuti da je "mini Šengen" zapravo zamišljen bio pre dve godine kao carinska unija zapadnog Balkana ali to je postavljeno preambiciozno. Tu se radi ne samo o spoljnoj trgovini nego i spoljnopolitičkom prioritetu. Ne mogu da se dogovore dva entiteta u Bosni i Hercegovini, a kamoli mi da se sad dogovaramo sa Sarajevom ili Tiranom. Videćemo kako će se i ovo dalje odvijati iz nekoliko razloga, ne samo zbog toga što se pojedini projekti postavljaju preambiciozno, nego i zbog istorijskog nasleđa, ali i zbog lutanja međunarodne zajednice”, rekao je on.

Proroković smatra da treba pogledati obrazloženje zbog čega bi Beograd trebalo da bude centar toga, jer prema njemu razlog je da bi se lakše odrekli savezništva sa Rusijom i Kinom i da bi pristali na jednostavno proglašenu odluku Albanaca o nezavisnost Kosova.

On je ocenio da je “svaka saradnja uzrokovana određenim interesima”.

"Mislim da su neke inicijative preambiciozne, druge opet nisu do kraja razrađivanje više su bile opisne nego konkretne, treće imamo nedoslednost Evropske unije dakle, oni nama sad pričaju o vladavini prava istovremeno su grubo falsifikovali Rezoluciju 1244 da bi  faktički, suštinski, priznali tu odluku kosovskih Albanaca iz 2008. godine. Na polju ekonomije to u manjoj  ili većoj meri dobro ide, a u političkim procesima logično je da je zbog svih ovih nedostataka sporije ide.  Ne treba ni na čemu insistirati, prosto videti kako će pustiti da te stvari teku same od sebe i videti kako će se završiti a onda za nekoliko godina kada ekonomska saradnja da rezultate videti da li se to može i da li treba uopšte širiti na političko polje. Nema potrebe za nameštanjem bilo kakvih rešenja, mi sad imamo razloge da sarađujemo tamo gde imamo interesa, gde nam to koristi.  Ne treba to da nam govori niko iz Brisela”, rekao je Proroković.