Prvi zatvorenici iz Danske će na Kosovo doći za dve godine

Zatvor
Izvor: Ekonomia Online

Ministar pravde Danske Peter Humelgard očekuje da će kosovski parlament "uskoro" odobriti ugovor koji je ta zemlja zaključila sa Kosovom o zakupu 300 mesta u kosovskim zatvorima, prenosi Indeks onlajn.

Humelgard nije mogao da elaborira šta znači "u kratkom vremenu", ali je dodao da nakon usvajanja u Skupštini, može da počne i rekonstrukcija zatvora u Gnjilanu.

„Mogao bi biti potpuno spreman za 21 ili 26 meseci, nakon čega bi prvi zatvorenici mogli da se usele“, rekao je Humelgard.

Prema prvobitnom planu, prvi zatvorenici je trebalo da služe kaznu početkom 2023. godine.

„Pošto Kosovo još nije ratifikovalo sporazum, a kada su bili izbori i dugi pregovori vlade, nije postojala mogućnost da se zatvorska mesta koriste početkom 2023. godine. Danski parlament je na jesen obavešten da će rok za postavljanje zatvora u inostranstvu biti odložen. Između ostalog i zbog većih zahteva za konverzijom“, kaže Humelgard.

Planirano je da osuđenici iz zemalja van EU, koji su deportovani iz Danske, odsluže kaznu na Kosovu, a ne na tlu Danske. Time će se olakšati teret danskog zatvorskog sistema, piše danska novinska agencija „Ritzau”.

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiu kaže da bi sporazum trebalo da stupi na snagu što je pre moguće.

„U ponedeljak sam imala dobar i produktivan sastanak sa mojim kolegom, danskim ministrom pravde Peterom Humelgardom, gde smo imali priliku da razgovaramo o našoj daljoj saradnji – posebno u vezi sa ugovorom o zakupu zatvora Danskoj“, rekla je Hadžiju u pisani komentar danskim medijima.

Hadžiu navodi da je nastavljen konstruktivan dijalog između danskih i kosovskih vlasti i potvrđen zajednički cilj da sporazum stupi na snagu što je pre moguće.

"Očekujem da ćemo uskoro biti spremni da preduzmemo sledeći korak i odobrimo sporazum od strane Skupštine Kosova“, rekla je ona.

Krajem prošlog meseca „Altinget” je pisao da je Kosovu potrebna godišnja pomoć Danske od 6 miliona evra pre nego što odobri sporazum.

„Kada je zaključen ovaj sporazum, sklopljeno je nekoliko paralelnih sporazuma u ​​kojima se i Danska obavezala na neku razvojnu saradnju. Čak je i Kosovo zabrinuto zbog ovoga. Ne mislim da su oni međusobno zavisni jedni od drugih“, rekao je Humelgard.