Danska još čeka da Kosovo ratifikuje sporazum o smeštaju zatvorenika

Zatvor u Gnjilanu
Izvor: RSE

Kosovo još nije ratifikovalo Ugovor o smeštaju stotina zatvorenika iz Danske, iako je dokumentom za ovu svrhu predviđeno da će se njihov transfer izvršiti u prva tri meseca ove godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sporazumom, koji traje deset godina, predviđeno je da Danska koristi pojedinačne i zajedničke ćelije u zatvoru u Gnjilanu, dok će Kosovo zauzvrat dobiti više od 200 miliona evra.

Politička savetnica u Ministarstvu pravde Kosova Nazljie Balja kaže renoviranje zatvora u Gnjilanu koja bi odgovorila zahtevima Danske još nisu počela, ali da je sve spremno.

„Verujem da će ovaj proces biti onakav koko planiraju tehnički timovi iz Danske i Kosovske popravne službe“, kaže Balja.

Savetnik za medije i komunikacije u Ministarstvu pravde Danske Rasmus Meldgard kaže da Ugovor predviđa da Danska počne da koristi kapacitete zatvora u Gnjilanu od prvog kvartala 2023. godine.

„Za početak korišćenja zatvora u Gnjilanu, trenutno čekamo ratifikaciju Ugovora od strane Kosova i sprovođenje neophodnih građevinskih mera, kako bismo osigurali da objekat može da funkcioniše u skladu sa danskim kriterijumima ", rekao je Meldgard.