PS Nato: Kfor dogovorio povlačenje napadača iz Banjske, Rakić: Netačno prikazane činjenice

Banjska, nakon policijske akcije 27.9.2023.
Izvor: Kosovo Online

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Natoa koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je Misija Kfora na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska, da se povuku na teritoriju Srbije, prenela je Beta. Član delegacije Skupštine Srbije u PS Natoa Goran Rakić za Kosovo onlajn kaže da taj izveštaj netačno prikazuje činjenice.

“Preliminarni nacrt izveštaja izvestioca za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine Natoa  netačno prikazuje činjenice, želeći da dodatno moralno unizi srpski narod na severu Kosova”, rekao je Rakić.

Prethodno je Beta prenela da se u izveštaju Komisije navodi da su zvaničnici Kfora pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, "gde su nestali".

"Kosovske vlasti veruju da se potencijalno stotine drugih napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom, a otkrili su i veliku zalihu oružja. Pronađene su protivtenkovske rakete, minobacači, protivtenkovske mine i 24 vozila, od kojih jedno oklopno", navodi se u izveštaju.

U dokumentu je detaljno prikazana istorija Kosova i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena severu Kosova.

"U središtu spora su dva ključna pitanja: nepriznavanje (i aktivna međunarodna kampanja protiv priznavanja) i načini i sredstva integracije srpskog stanovništva Kosova - posebno u četiri severne opštine koje se graniče sa Srbijom, gde Srbi čine oko 90 odsto stanovništva. Četiri opštine su i dalje delimično pod kontrolom Beograda, dok Kosovo nastoji da potvrdi suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom", navodi se u izveštaju.

Sastanak Komisije za odbranu i bezbednost održan je prvog dana parlamentarne skupštine NATO, na kojem je u ponedeljak na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija na celu sa poslanicom Natašom Jovanović.