Delević: Priština mora da dostavi obdukcioni nalaz za stradale Srbe u Banjskoj

Miloš Delević
Izvor: Kosovo Online

Advokat Miloš Delević istakao je da obdukcioni nalaz za trojicu Srba, koji su nastradali u Banjskoj, još uvek nije dostavljen, poručujući da će prištinska strana morati to da učini prilikom podizanja optužnice, s obzirom na to da ostale rokove nije ispoštovala.

Priština se opet poslužila dvostrukim standardima pravde koji se primenjuju samo u slučaju kosovskih Srba, pišu Novosti.

Dok porodice stradalih u Banjskoj – Stefana Nedeljkovića (31) iz Zvečana, Igora Milenkovića (50) i Bojana Mijailovića (30) iz Leposavića, već više od šest meseci čekaju obdukcioni nalaz, istovremeno produžen je pritvor za još dva meseca osumnjičenima za sukobe u Banjskoj, Vladimiru Toliću, Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, koji su u pritvoru od 26. septembra.

"Toliću, Spasojeviću i Maksimoviću produžena je sudska mera pritvora na još dva meseca. Istraga je u toku, rade se razna veštačenja , a kada ona budu završena, Specijalno tužilaštvo će podići optužnicu. Upitao sam specijalnog tužioca za obdukcioni nalaz, ali on još uvek nije spreman i  ne zna se kada će biti", rekao je Delević za Novosti.

Delević, Tolićev pravni zastupnik, navodi da je u petak zatražio i lekarski izveštaj o zdravstvenom stanju svog klijenta.

"Njegovo zdravstveno stanje je još upitno, ima šipke u nozi koje još nisu skinute. Ja ću od sudije tražiti medicinsku dokumentaciju kako bi porodica kod lekara videla da li se on leči pravilno, da li je vreme da se te šipke skidaju i da li je rana zarasla", naglasio je advokat.

Iako zakon o sudskoj medicini Kosova predviđa da sudsko-medicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15. dana, a da se u slučaju dodatnih analiza može produžiti do 30 dana ili najkasnije 60 dana, svi rokovi su probijeni i nema naznaka da će se uskoro okončati agonija porodica i da će saznati kako su ubijeni njihovi najmiliji.

Obdukcija je završena 30, septembra kada su predata tela porodicama, kako je tada potvrdio direktor Instituta za sudski medicinu Ditor Haljiti, izveštaji nisu gotovi.

Kako su zvaničnici u Srbiji ranije isticali, Srbija ima pouzdane informacije i dokaze da je kosovska policija hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba u Banjskoj.

Mijailović je, prema njihovim saznanjima, mučki ubijen nakon što je lakše ranjen, pao na zemlju i predao se. 

Zbog incidenta u Banjskoj, prenose Novosti, Srbija trpi konstantne pritiske međunarodne zajednice, koji samo od srpske strane zahtevaju odgovornost i kažnjavanje učesnika ovih napada.

Tako su na poslednjoj sednici SB UN predstavnici Zapada pominjali Banjsku, tražili od Srbije da počinioci budu kažnjeni za ubistvo albanskog policajca, dok niko nije pominjao trojicu Srba.