Puka: Kosovo nije ozbiljno shvatilo izveštaj Dika Martija

Avni Puka
Izvor: Koha ditore

Profesor krivičnog prava Avni Puka izjavio je večeras da je Haški tribunal imao mnogo viši standard argumentovanja vođenja postupka, a posebno garancije za okrivljene, prenosi Koha.

Puka je u emisiji "Desku" na KTV istakao da deli mišljenje sa mnogim drugim krivičnim pravnicima, da se možda ne bi pojavile dileme koje se pojavljuju sa Specijalnim sudom, da su Ujedinjene nacije stvorile taj sud 2015. godine.

Prema njegovim rečima, Specijalni sud je "sui generis" pravna tvorevina, sa nekim standardima koji nisu viđeni ni na jednom sudu.

"Specijalni sud je 'sui generis' pravno lice, ima neke standarde sa kojima se ne susrećemo na drugim sudovima, poput međunarodnih sudova ili takvih hibridnih sudova sa međunarodnim elementom. To je propust. Bio je potreban drugačiji odgovor 2011, ali i 2015. godine. Da 2015. nije izglasan u Skupštini Kosova, sud bi bio formiran od strane UN", ocenio je Puka.

Istakao je da su UN stvorile puno problema i dileme koji se danas pojavljuju oko Specijalnog suda, uveren je da ako bi se sledio model poput Haškog tribunala, oni ne bi bili prisutni.

"Sa Haškim tribunalom bili smo dobro upoznati i sa procedurama i sa značenjem postojanja jurisdikcije na teritoriji Kosova i drugim oblastima bivše Jugoslavije.  Do sada to pokazuje da je postojao mnogo viši standard argumentacije vođenja postupka, a posebno garancija za okrivljene", dodao je Puka.

Poručio je i da su kosovske institucije pogrešile što nisu ozbiljno shvatile izveštaj Dika Martija.

"Ako se vratimo osnivanju i razlozima zbog kojih je ovaj sud osnovan, ovo je uspeh države Srbije i neuspeh institucija Kosova. Posebno onih institucija od proglašenja nezavisnosti pa do danas, jer u vezi s tim nije preduzeto ništa u rešavanju ratnih zločina Srbije na Kosovu i za to ima dovoljno argumenata", naveo je Puka.

Istakao je da je razlog zašto danas postoji Specijalni sud to što nisu kako treba odgovorili na Martijev izveštaj i njegove navode, kao i da je 2011. bilo je potrebno drugo ponašanje, kao i 2015. godine.