Radaković: Stoltenbergova izjava došla u pravi čas, najmanji incident može da izazove novi 17. mart

Dušan Radaković
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture" iz Severne Mitrovice Dušan Radaković ističe za Kosovo onlajn da je izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je za raspoređivanje KBS na sever potrebna dozvola, a za akcije Kosovske policije konsultacije sa Kforom, data u pravo vreme, jer smatra da bi najmanji incident mogao da izazove događaje nalik onima od 17. marta 2004. godine.

Radaković napominje i da je važno što je Stoltenberg ovu poruku poslao uoči sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija u Briselu, i podsetio da je 2013. godine, Briselskim sporazumom dogovoreno da Kosovske bezbednosne snage bez dozvole četiri gradonačelnika i Kfora ne mogu doći na sever Kosova.

„Da li to sad Ministarstvo odbrane pokušava da izmeni, da promeni, ali mislim da je u pravo vreme došla Stoltenbergova izjava da još jednom da do znanja da snage KBS bez dozvole Kfora ne mogu na sever. Važno je da se i druga izjava koja je rečena, da policijske snage, takođe i njihove akcije, ne mogu biti sprovedene bez koordinacije i znanja Kfora, jer u ovom trenutku kom živimo, u eskalaciji problema koji imamo, svaki mali incident može biti 29. maj ili 17. mart 2004 godine. Mislim da je važno da NATO uzima primat i kontrolu na severu, inače, ako se ostavi da to, ne daj bože, budu KBS ili nove specijalne jedinice obučene u Americi, može biti mnogo velikih problema, pre svega za srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je on.

Radaković smatra da nedavne akcije na severu Kosova imaju za cilj da eskaliraju probleme pre sastanka Vučić-Kurti u Briselu.

„Definitivno sve akcije koje imamo u poslednjih nedelju dana, poteze poreske uprave i poreske inspektore koji šetaju gradom, i oko zgrade Kancelarije za Kosovo i Metohiju i PIO fonda. Sve su to akcije koje treba da dovedu do eskalacije uoči 14. septembra i nastavka pregovora. Da jedna strana ima mnogo veće breme, pritsak na sebe od druge strane, pre svega, srpska strana ima veći. Očekujem svakog dana da imamo probleme, još nemamo potvrdu da je iseljenje iz zgrade odloženo zvanično, nego sve imamo kuloarske priče, možemo svakog  trenutka da imamo specijalne jedinice i da imamo veliki incidente. Ne znači da u ponedeljak ili utorak možemo imati još neke akcije, ali svaka akcija je uperena ka tome da izazove incidente, da neko gađa kamenom specijalce ili policajca, pa da dođu specijalne jedinice i da se napravi velika eskalacija i veliki problem", navodi Radaković.

On se nada i apeluje na stanovništvo, da budu mirni i da ne nasedaju na akcije, kako bi pregovori 14. septembra u Briselu mogli da počnu.

"Nadamo se rešenju i brzim izborima, podnošenju ostavke gradonačelnika, da možemo da imamo normalniji život. Svaki dijalog je bolji od eskalacije nasilja i problema koje imamo svakoga dana“ zaključio je Radaković.