Radić: Turska naoružavanjem Kosova jača uticaj na Zapadnom Balkanu

Beograd_240228_Aleksandar Radić 05
Izvor: Kosovo Online

Vojni analitičar Aleksandar Radić istakao je da Turska i Kosovo grade "bratstvo po oružju", što je, kako ističe, deo šireg plana Ankare da izgradi most i ojača turski uticaj na Balkanu.

Radić navodi da Turska KBS oprema sa najraznovrsnijim naoružanjem.

"Turska i Kosovo grade bratstvo po oružju u ovom trenutku. Turska unazad nekoliko godina šalje velike količine naoružanja i vojne opreme KBS i to nisu naivna sredstva, tu su: protivoklopni raketni vođeni sistemi dometa četiri kilometra, minobacači 120 milimetara, a stiže i još mnogo toga od artikala", rekao je Radić za Kosovo onlajn.

Napominje da se do pre neku godinu očekivalo da Kosovo plati račun za oružje, ali da sada taj račun više nije tako bitan jer je, kako kaže, politički imperativ Ankare jačati uticaj na Balkanu.

Naoružavanje Kosova, ističe, deo je šireg političkog projekta kojim Turska gradi most i mostobran prema zemljama Zapadnog Balkana, tamo gde procene da im je politički oportuno.

Radić kaže da kada se pokrene pitanje odnosa Kosova i Turske odmah se u prvi plan stavlja vojna saradnja, koja podrazumeva naoružanje i vojnu opremu, školovanje kadrova KBS, razni kursevi i zajedničke vežbe što bilateralog, što multilateralnog formata. 

Podseća da su pripadnici KBS imali priliku da učestvuju na širem formatu vežbe članica Nato u Turskoj i da su imali bojevo gađanje na turskom poligonu. Međutim, Radić ukazuje da tursko vojno prisustvo na Kosovu nije samo ono što se vidi i o čemu se govori, već da ima mnogo toga što se "čudno dešava oko aerodroma u Đakovici".

"To mesto je sagrađeno od strane Italijana posle povlačenja snaga bezbednosti Jugoslavije 1999. godine za snabdevanje i održavanje veze sa italijanskim kontigentom na području Metohije. Italijani, kada je prošla potreba za takvim angažovanjem, su se povukli i ostavili prazan aerodrom. Bilo je na Kosovu raznih priča oko toga kako treba da se naprave neki komercijalni letovi, ali ništa od toga na kraju nije bilo. Sada je tajnovita namena tog aerodroma jer tamo se nalaze bespilotne letilice Bajrakter TB2. Prikazane su kao tehnika KBS, ali mi koji smo u zainteresovanom delu javnosti nekako mislimo da je to ipak u turskim rukama", rekao je Radić.

Prema njegovim rečima nema dokaza da su te letilice u vlasništvu KBS, jer bi tada bile pod kontrolom Kfora, odnosno Nato.

Činjenica da su TB2 letilica u nekim kriznim momentima, kao što je incident u Banjskoj, letele po volji nekoga van struktura Nato, ukazuje da pripadaju nekoj trećoj sili, pojašnjava Radić dodajući da jedino Turska može biti ta koja može da bude i operater s obzirom na to da je reč o letilicama njihove proizvodnje.

Na pitanje da li turska podrška jača samopouzdanje Kosova na međunarodnom planu i hrabri Prištinu za vojne planove, Radić ističe da je Priština imala podršku većine zapadnih zemalja i da se nikada nije dovodilo u pitanje od strane vodećih sila iz liste članica Natoa ili EU da je Kosovo samostalna zemlja. 

Iz njihovog ugla to je bilo tako i pomagali su jačanje KBS, konstatuje Radić.

"Ali kad su decembra 2018. doneti novi zakoni i kad su te snage dobile zadatak da štite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, znači konvencionalni zadatak vojske, stav Kfora je bio jasan – držimo se starog zakona", podsetio je analitičar.

Ukazao je da ta dvostrukost zapadnih sila čudno izgleda, ali pojašnjava da kada Amerikanci, Nemci i ostali pomažu naoružavanje Kosova to je manje - više vidljivo, što nije slučaj sa Turskom.

"Turska ambicija je novi oslonac za Prištinu i stvorena je neka sila koja eto, ne iz nekih pragmatičnih i trenutnih razloga, nego iz razloga koji su duboko ukorenjeni u istoriji, koji imaju čvrstu, strategijsku i održivu podlogu, podržava u ovom trenutku Kosovo", zaključio je Radić.

Poručuje da se ne sme zaboraviti kad je Erdogan posetio Prizren pre nekoliko godina i rekao da je "Turska Kosovo i Kosovo je Turska".

To je, pojašnjava, bila jedna vrlo jsana poruka koja se odnosi i na Prištinu i na Sarajevo. 

"Turska sada to poslednje dve godine pokazuje i delom. Ako ste saveznici Turske, dobićete i tursku automatsku pušku da je stavite na rame", konstatuje on.

Komentarišući odnos Beograda i Ankare, Radić ocenjuje da Srbija pokušava da igra u zadatim okolnostima, ističući da nije inteligentno konfrontirati se sa Turskom.

"U ovom trenutku Srbija mora da se pliva i traži međuprostor jer turska vlast zna da pokaže pozitivne signale Beogradu, ali činjenica je da više nema govora o kupovini turskih bespilotnih letilica i vojno-tehničkoj saradnji što je do nedavno bila jedna od tema. Vučić se jako hvalio svojim dobrim vezama sa Erdoganom, pričao je da je pozvao telefonom Erdogana i ugovorio nabavku Bajraktara TB2, ali od kako su ti dronovi na aerodromu Đakovica, nekako izgubljena je dobra volja Beograda da se dalje bavi tom temom", ukazao je Radić.