Radičević: U Nemačkoj se ne očekuje veliki priliv Albanaca nakon vizne liberalizacije za Kosovo

Nenad Radičević
Izvor: Kosovo Online

Novinar Nenad Radičević, višegodišnji dopisnik srpskih medija iz Nemačke, kaže da nakon vizne liberalizacije za građane Kosova u januaru 2024, u toj zemlji ne očekuju veliki priliv Albanaca.

"Vizna liberalizacija ne znači i automatsko omogućavanje stalnog ili privremenog boravka u zemljama Evropske unije, nego mogućnost da se tamo boravi bez vize samo 90 dana u okviru šest meseci. U Nemačkoj se ne očekuje neki veliki priliv budući da je Nemačka to regulisala 2015. godine. Tada je, u vreme izbegličke krize i u vreme velikog naleta tražilaca azila sa Zapadnog Balkana, uvela propise kojima je omogućila građanima Zapadnog Balkana da po jednoj skraćenoj proceduri i bez znanja nemačkog jezika dobiju vizu za privremeni boravak u Nemačkoj ukoliko nađu posao", kaže Radičević za Kosovo onlajn.

On objašnjava da je time Nemačka omogućila i nekvalifikovanoj radnoj snazi, koja je često dolazila misleći da će moći da dobije azil, da dođu legalno u Nemačku ukoliko žele da rade. S druge strane, istim propisom je skraćena procedura procenjivanja da li neko može da dobije azil, čime žele da spreče nelegalne migracije.

"Time im je omogućeno da vrlo brzo deportuju ljude koji podnose zahteve za azil, za koje Nemci uglavnom smatraju da su neregularni. Tako da taj propis koji omogućava lakše dolaženje do posla u Nemačkoj bi, bar Nemci tako smatraju, trebalo da spreči nelegalne migracije. Verovatno da će tih migracija biti, ali u kojoj razmeri to je veliko pitanje, budući da su i do sada oni koji su hteli nelegalno da ostanu u EU, mogli da uđu u zemlju uz neku standardnu turističku vizu, a onda ostanu preko roka koji ime je vizom dat. Zbog svega toga, ne postoji neko strahovanje da će posle vizne liberalizacije koju dobija Kosovo doći do nekog velikog naleta ljudi", kaže Radičević.

On navodi i da Nemačka, možda, nije uvek najčešća destinacija za Albance. 

"Češće su to Švajcarska ili Italija zbog raznih kulturoloških razlika, a pre svega i zbog toga što u tim zemljama postoji velika albanska dijaspora. Zbog veza i mogućnosti da vam neko pomogne, te zemlje su češći izbor. U Nemačkoj postoji sijaset statistika koje pokazuju koliko ima nelegalanih migranata, ali zna se da su Švajcarska i Italija njihove destinacije u Evropi, dok je na trećem mestu Amerika, ali to nema veze sa EU i šengenom", kazao je Radičević.