Radnici Poreske uprave najavili generalni štrajk, dali Vladi nedelju dana da odgovori na zahteve

Arlinda_Bajraj
Izvor: Koha Dittore

Poreska uprava Kosova održala je u danas jednosatni štrajk upozorenja, tokom kojeg nisu sprovođene usluge poreskim obveznicima u znak nezadovoljstva "uslovima rada i statusom agencije", prenosi Koha.

Sekretar Sindikata zaposlenih u Poreskoj upravi Kosova Arljinda Bajraj nazvala je neuključivanje radnika kosovske poreske administracije u paket za finansijsku podršku diskriminacijom.

Poreska je najavila rok od sedam dana da nadležni organi odgovore na njihove zahteve, u suprotnom su najavili generalni štrajk. Krajnji rok za donošenje odluke sindikata Poreske uprave Kosova o stupanju u generalni štrajk je 27. maj.

"Poštujemo sve korake kako bismo izbegli kršenje zakona, najavili smo da ćemo danas štrajkovati. Imamo rok od 7 dana da čekamo na odgovor nadležnih i poziv za sastanak kako bismo realizovali naše zahteve. Ako do 27. maja ne dobijemo odgovor, nastavićemo sa generalnim štrajkom ", istakla je Bajraj.

Po njenim rečima, prelazak u agencije sa posebnim statusom treba da ima zakonsku regulativu.

"Naš cilj da pređemo u agencije sa posebnim statusom nije zbog povlastica, već zbog pravne regulative koja ima drugačiji tretman. Ne želimo da nas etiketiraju kao druge institucije", dodala je i naglasila da se PUK ne može porediti sa drugim agencijama koje imaju između 20 i 30 zaposlenih, dok Poreska uprava ima oko 850 radnika.

Bajraj je ukazala na rizike sa kojima inspektori poreske uprave suočavaju dok rade na terenu.

"Rad naših inspektora podrazumeva rizike jer inspektor zadire direktno u poslovni novčanik, odlučuje o iznosu novčane kazne koja nije za sve poreske obveznike  prihvatljiva i može rezultirati uvredama ili pretnjama", kaže Bajraj.