Radojević: Srbi imaju dve opcije, da se predaju i nestanu, ili da se na demokratski način brane

Milan Radojević
Izvor: In4s.net

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice i član Srpske liste Milan Radojević je, povodom hapšenja još jednog Srbina iz Leposavića, kazao da se nastavlja teror kosovskog premijera i ministra unutrašnjih poslova Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje, koji, kako navodi, Srbe osuđuju iako postoje dokazi njihove nevinosti.

Radojević za TV Pink navodi da su Srbi na severu Kosovu uplašeni, jer se teror Prištine nastavlja iz dana u dan.

Radojević podseća, da je Kurti, nazivajući ljude koji su učestvovali na protetsima fašističkom milicijom koje treba uhapsiti ili proterati, najavio hapšenja.

Dodaje da se, nažalost, reakcija međunarodne zajednice ne vidi na delu.

"Imamo video snimke, slike koje dokazuju da ti ljudi nisu učestvovali u incidentima za koje se optužuju, ali to ne sprečava Kurija i Svečlju da ih odmah optužuju, i da im presuđuju, da kažu da su kriminalna banda, fašistička milicija. Očekivali smo reakciju međunarodne zajenice, ali je nismo dobili, kao ni promenu situacije na terenu. Nasuprot tome,  situacija je iz dana u dan sve gora", istakao je Radojević.

On je istakao da su u opštinama na severu Kosova prisutni policajaci u civilu, koji prate viđenije Srbe i tipuju ljude, a onda noću zajedno sa pripadnicima Rosu traže iste.

"Lov na Srbe na severu Kosova je odavno otvoren, Srbi pokušavaju da situaciju održe mirnom, ali to nije moguće. Građani očekuju zaštitu, vidimo da je nemamo od strane međunarodne zajednice, Kfora koji bi trebalo da preuzme kontrolu na severu Kosova da se specijalne jednice povuku. Zabrinut sam zbog situacije, strahujem da ovo nije najgore, pred nama su teški dani, situacija može da eskalira", rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, pritisak na srpski narod se nastvalja.

"Mislim da Kurti neće stati sa pritiskom, da će ići do te granice dok ne dođe i do nekih žrtava. U ovom trenutku međunarodna zajednica ne želi da ga zaustavi, ne želi da zasutavi ovo nasilje nad Srbima, a pred Srbima su dve opcije, da prihvatimo ovo što nam se dešava i da nestanemo, ili da se na demorkatski način branimo. Moramo da zaštitimo svoje proodice. Dolazimo u situaciju kada će nam upadati u kuće i početi da nas hapse", poručio je Radojević.

Što se tiče zabrane uvoza srpske robe, Radojević kaže da ukoliko se situacija uskoro ne reši, postaće alarmantno.

"Pitanje je i kako će funkcionisati KBC Mitrovca, koji se snabdeva lekovima, materijalom, kiseonikom iz centralne Sribije. Dolazimo u jako opasnu situaciju, nažalost, ne nazire se kraj ove krize. Naše oči su uprte u Beograd, državu Srbiju, vdiimo da nemao zaštitu međunarodnog fakotora, tako da zaštitu i spas očekujemo od države Srbije. Nadamo se da će biti pomaka, koji će doneti do suštinskih promena situacije na terenu", zaključio je Radojević.