Radojević: Situacija na Kosovu sve teža, Srbi prinuđeni da postave ultimatum Kurtiju

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je danas da situacija na severu Kosova postaje sve teža jer sve ukazuje na to da će premijer Kosova Aljbin Kurti nataviti sa terorom, te upozorio da je pitanje vremena kada će, zbog nereagovanja međunarodne zajednice, neki pojedinac uzeti pravdu u svoje ruke.

"Od prošle godine kada smo podneli ostavke i napustili institucije, ni jedan od problema nije rešen. Čak se povećavaju i pogoršavaju. Pritisak Kurtijevih institucija su sve jači, na to smo upozoravali i međunarodne predstavnike", naveo je Radojević za Pink.

On je istakao da je međunarodna zajednica obaeštena o delovanju Prištine, kao i o mogućnosti da dođe do sukoba i pojedinačnih incidenata.

Takođe, dodaje da Srpska lista ostaje uz svoj narod na Kosovu.

"Upozoravali smo međunarodne predstavnike da je teška situacija i da je pitanje trenutka kada će neki pojedinac uzeti pravdu u svoje ruke da zaštiti svoju porodicu. Srpska lista je uz svoj narod i sve odluke koje budemo donosili donosićemo sa narodom", rekao je Radojević.

Radojević kaže da postavljanje gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova pokazuje prave namere Kurtija.

"Novi gradonačelnik je došao u blindiranim kolima što govori da li pripada Severnoj Mitrovici i narodu. Mi smo uz narod i odlučni smo da branimo naš način života i institucije", rekao je on.

Napominje da Srbi koji žive na severu nemaju nameru da idu ka Prištini ili Južnoj Mitrovici.

"Mi samo branimo naš način života. Naš ultimatum, da Kurti prestane sa represijom do 1. juna, je krajnje iznuđeni potez na koji smo prinuđeni. Niko se ne pita kada će Kurti da zaustavi represiju, to niko iz međunarodne zajednice ne pita. Kada će povući specijalne jedinice, poštovati zakone da se vrati zemljište manastiru Visoki Dečani. Pa to je njihov Ustavni sud naložio pre sedam godina. Taj ustav u tom slučaju izgleda ne mora da se poštuje", rekao je Radojević.