Radun: Kurti gura stvari do ivice rata, to je njegova politika

Branko Radun
Izvor: RTV Kim

Analitičar Branko Radun izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti zbog svoje tvrdoglavosti i odbijanja da se dođe do kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine "gura stvari do ivice rata" i nastavlja da opstruiše razgovore. 

"Ništa neočekivano. To je Kurtijeva politika. Kao da su ga naterali da dođe, a on i dalje opstruiše dijalog", rekao je Radun za Kosovo onlajn komentarišući jučerašnje pregovore u Briselu i to kako vidi Kurtijev odbijanje bilo kakvog kompromisa uprkos naporima međunarodne zajednice. 

Radun je naveo da Kurti ili ne želi da dođe na pregovore ili ako do razgovora uopšte dođe, onda on ruši mogućnost nekog dogovora i dodao da se onda postavlja pitanje koji je uopšte smisao dijaloga. 

"Očigledno je kompomis njegove politike da sa Srbima nema kompromisa, a iz EU traže kompromis ili ga nateraju da dođe da pregovora. Onda on dođe, a od pregovora nema ništa. To je njegov navodni kompromis", kaže Radun. 

Radun je naveo da Kurti to radi iz dva razloga. Prvi je, po njemu, unutrašnje politički budući da "Kurti funkcioniše na konfrontaciji sa Srbima", da bi se pozicionirao kao najjači albanski lider na Kosovu. 

"U sukobu je sa Srbima, a u konfliktnoj situaciji ljudi se svrstavaju. On gura stvari do ivice rata, to je njegova politika. S druge strane, postoji spoljni razlog njegove politike, a to je da ima podršku za takvu politiku u nekim centrima moći na Zapadu. Ne vidimo podršku u zvaničnoj administraciji za tu Kurtijevu konfliktnu politiku, ali očigledno da postoji podrška u nekim krugovama u Vašingtonu, a više u Londonu i Berlinu. Zbog toga Kurti to radi, jer ima zeleno svetlo i misli da mu to koristi da eliminiše političke protivnike među Albancima", rekao je Radun. 

Radun kaže i da su velike zapadne sile su uvek podstrekivale sukobe na Balkanu. jer kako dodaje, niko od njih nema interes da Balkan bude stabilan.

"Nakadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije rekla da izgleda samo Nemačka ima interes da se Balkan stabilizuje, a pošto ona više nije kancelar, pitanje je da li je Nemačka ostala na tim pozicijama. Verujemo rečima Agele Merkel da je Nemačka jedina koja želi stabilizaciju na Balkanu, a to zavisi od situacije na Kosovu i Metohiji", kaže Radun. 

Kako je naveo, prištinski političari se ne pitaju mnogo jer su oni "izvršioci nekakvih poslova sila", a prištinska "vlast marionetska". 

"Kurti je marionetski političar. Jedan Zelenski nema nezavisnost, a Ukrajina je najveća evropska država. Kurti nema ni priznatu drzavu, nisu ni u UN, većina sveta ni ne priznaje Kosovo", rekao je Radun. 

On je naveo da očekuje da se tenzije na Kosovu nastave, kao i ta prištinska politika "na ivici noža", da Priština i dalje ide u jednostrane poteze, provokacije, incidente i pritiske na Srbe.

"Kurti je bio sklonjen od bivše Trampove administracije zbog takve politike, iako je imao podrsku moćnih centara u Vašingtonu. Grenel je sklonio Kurtija prošli put. Sad vidimo neki otklon, jer Gabrijel Eskobar priča drugu priču u odnosu na Kurtija, ali zbog toga Kurti neće biti kažnjen, ni zemlje Kvinte to ne spominju", rekao je Radun. 

Prema njegovim rečima, pozicija Beograda je bila malo bolja u vreme administracije Donalda Trampa. 

"Oni bar nisu tolerisali takvu politiku iako Kurtiju nije falila dlaka s glave, i dalje je bio njihov partner. Iako je bio sklonjen ne znaci da Albanci i Kurti nemaju podršku. Čim je otišao Tramp, Kurti se vratio na vlast, vratili su ga isti koji su ga doveli prvi put na vlast", naveo je Radun.