Radun: Kurti ima podršku Zapada, Srbija dobila nezgodnog rivala

Branko Radun
Izvor: Facebook

Politički analitičar Branko Radun u izjavi za Kosovo Onlajn ističe, da politika koju prema Srbiji vodi pobednik nedavno održanih izbora na Kosovu lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ima podršku centara moći sa Zapada, pre svega Velike Britanije, i ocenjuje da je Srbija u nastavku pregovora dobila nezgodnog rivala.

“Očigledno je da postoje sile čiju podršku ima i da u svemu nije ni malo samostalan. On radi ono što centri moći koji su ga i doveli na tu poziciju žele, a na žalost veći broj velikih sila koje su upletene na Balkanu je protiv stabilizacije. One ne žele miran i stabilan Balkan, te takvi ljudi, kao što je Kurti, odrađuju za njih posao na terenu”, smatra Radun.

On za Kosovo Onlajn konstatuje da Kurtijeve izjave poput nedavne da je ideja o ZSO mrtva, da Srbija Albaniju i Kosovo gleda kroz vojni dvogled ili pak traženje ratne odštete od Srbije, zapravo jesu izjave koje imaju dva cilja.  Prvi je, precizira Radun, jačanje Kurtijevog stava o velikoalbanskom nacionalisti i drugi, da na unutrašnjoj sceni, pre nego što postane premijer, ojača svoju poziciju. Radun dodaje da se Kurtijev tvrdi stav neće menjati ni u budućnosti.

“Tu ima dosta i taktike, da iz prva krene malo da zateže, kako bi kasnije mogao da popušta, ali generalno njegova politika je nepopustljiva, jer on tu ima manevarski prostor, nije opterećen nekim haškim optužnicama, niti teretom ratnih zločina i kriminalom, što je slučaj sa drugima, sa starom generacijom albanskih političara. On je pre svega vezan za Veliku Britaniju i kroz to se prelama odnos te zemlje prema ovom delu Balkana i prema kosovskom pitanju”, jasan je Radun.

Kurtijevu izjavu da je u razgovoru sa preminulim predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom došao do zaključka da je nezavisnost jedini kompromis, “jer naš cilj je nešto više”, Radun ocenjuju kao oštru, drsku i nepopustljivu, kao jednu vrstu bezobrazluka, jer je svoj maksimalan cilj predstavio kao kompromis.

“On hoće da kaže da je nezavisnost Kosova samo faza ili pak kao kompenzacija, preciznije oni to smatraju kao kompromis, ako oni dobiju nezavisnost od Srbije, onda neće tražiti Veliku Albaniju, ali zapravo njegova politika je velikoalbanska i to u mnogo većoj meri nego kod drugih političara na Kosovu, iskrenija i doslednija, jer on na tome dugo insistira”, Ističe Radun za Kosovo Onlajn.  

Ali, ponavlja taj analitičar, sve to ne bi bilo moguće bez podrške Zapada.

“Cilj velikih sila više nije jedinstven, jer s jedne strane postoje centri kojima je cilj stabilizacija, dok sa druge strane postoje oni, koji su čak i brojniji, kojima ne odgovara mir i stabilnost na Balkanu i to je ono što predstavlja glavni problem, a ne odnos Srba i Albanaca. Da bi na ovim prostorima uvek bili prisutni, moraju da destabilizuju odnose, kako bi Balkanu uvek bili potrebni, kao neko ko tu interveniše”, zaključuje Radun za Kosovo Onlajn.