Iranski predsednik o raketiranju konzulata u Damasku: Ovaj zločin neće ostati bez odgovora

Iran: Izrael izvršio smrtonosni napad na iranski konzulat u Siriji
Izvor: Kosovo Online

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da će ova država odgovoriti nakon što su izraelski ratni avioni uništili iranski konzulat u Damasku, ubivši najmanje 11 ljudi, uključujući i višeg komandanta snaga Al Kuds Korpusa iranske revolucionarne garde, prenosi Gazeta Ekspres.

„Posle uzastopnih poraza i neuspeha protiv vere i volje boraca Fronta otpora, cionistički režim je stavio na svoj dnevni red slepa ubistva u borbi da se spase. Iz dana u dan svedoci smo jačanja Fronta otpora i gađenja i mržnje slobodnih nacija prema nelegitimnoj prirodi (Izraela). Ovaj kukavički zločin neće ostati bez odgovora“, rekao je Raisi.

Iran je saopštio da je ubijeno nekoliko diplomata sa dugogodišnjim stažom, zajedno sa generalom Mohamedom Rezom Zahedijem i Zahedijevim zamenikom, generalom Hadžijem Rahimijem. Takođe je saopšteno da je među žrtvama i general Hosein Amirolah, načelnik generalštaba snaga Al Kuds u Siriji i Libanu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je u napadu ubijeno 11 osoba, a iranski ambasador u Siriji, Hosein Akbari, rekao je da će iranski odgovor na napad "biti iste veličine i težine".

Napad je usledio nakon značajnog porasta nasilja između Izraela i Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici od napada Hamasa 7. oktobra, kao i nakon nastavka nasilnih napada milicija koje podržava Iran na američke i izraelske položaje u Iraku.