Rajić: EU mora oštrije sa Albancima, ako želi da bude međunarodni faktor

Predrag Rajić
Izvor: Facebook

Politički analitičar Predrag Rajić izjavio je za Kosovo Onlajn da je manje važno da li će dijalog u Briselu biti nastavljen u skorije vreme, jer suštinskog dogovora neće biti ako se ne formira Zajednica srpskih opština, što je potpisano 2013. godine i na čemu Beograd s pravom insistira.

"Beograd je pokazao sasvim dovoljno strpljenja u prethodnim godinama i tom strpljenju je došao kraj. Ne možemo više da pregovaramo o nekim novim političkim aranžamanima, kada ni ono što je davnih dana bilo potpisano i što je već uveliko trebalo da zaživi, zapravo nije ni započeto. Mogu se delegacije sastajati još ko zna koliko puta, ali neće biti napretka dok se ne realizuje ono što je potpisano", rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, Evropska unija mora reagovati daleko oštrije i odlučnije kada su u pitanju postupci lidera kosovskih Albanaca,

"Očigledno je da oni nemaju nameru da poštuju i realizuju ono što je potpisano 2013. godine i da će učiniti sve što je u njihovoj  moći da spreče formiranje Zajednice srpskih opština, iako su se na to obavezali Briselskim sporazumom, iako je EU garant tog sporazuma. EU ukoliko želi da bude ozbiljno shvaćena i ukoliko želi da bude međunarodno prihvaćena kao politički i geopolitički subjekt, ona će morati da reaguje čvršće i mnogo oštrije kako bi navela, motivisala ili u krajnjoj liniji primorala kosovske Albance da realizuju ono što je potpisano, i da ono što je njihova obaveza naposletku i ispune", rekao je Rajić.

Ukoliko EU to ne bude činila, kao što nije činila do sada, rizikuje da je i drugi partneri iz međunarodne arene počnu da shvataju neozbiljno, napominje on.

"U toj situaciji može se ponovo desi da se pojavi Vašington i da isposluje i od kosovskih Albanaca određene ustupke, kao što je učinjeno Vašingtonskim sporazumom, koji EU nije bila kadra da izvrši. Ovde je sada na testu evropska rešenost i obraz njihove diplomatije. Oni sada treba da dokažu da imaju dovoljnu snagu i dovoljno kapaciteta da nešto što oni sami garantuju bude realizovano, a to je ZSO. Ako ne budu bili u stanju da to urade plašim se da od razgovora neće biti ništa", smatra Rajić.

To što je koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni rekao da dijalog nije prekinut i da se nastavlja narednih dana, Rajić vidi kao politikanstsku igrariju.

"Hiseni želi da pošalje neku vrstu poruke Briselu kako su eto oni spremni za dijalog, ali nisu spremni da realizuju ono što je potpisano. Mislim da su to politikantske igrarije koje su svakom jasne, pogotovo iskusnim diplomatama poput Lajčaka", rekao je Rajić.

Ja
20. Oktobar 2020.
Nemoze da se menja 2013 godina ,to je potpisano i to se vazi albanci same te zakone prave 2015 i same ih vaze to se nevazi nego samo ono sto je realno nemoze vise ono njihovo i sve sto je lazno i nemenja se ni rezolucija 1244 i to dobro znaju neprimaju se vase lazi vi tamo albanci sto sve nezakonite stvari radite nepravde i vase velike lazi!!!!!