Rajić: Preraspodela snaga u Africi - ako se Francuska povuče, prazan prostor mogu da popune SAD

Predrag Rajić
Izvor: Kosovo Online

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kosovo onlajn da je u prethodnoj deceniji bilo čestih zaokreta kod nekih afričkih zemalja po pitanju Kosova i da će takvih zaokreta verovatno biti i u budućnosti, ali da je Srbija uspela da se izbori da veliki broj zemalja sa ovog kontinenta povuče priznanje Kosova i da se ta borba nastavlja.

Jedna od afričkih država koja priznaje Kosovo je i Senegal, a u njoj je na vlast došao novi predsednik Basiru Diomaje Faje. Rajić kaže da će Senegal verovatno voditi nešto drugačiju spoljnu politiku jer su najavili da se neće oslanjati samo na Francusku, što je bio do sada slučaj, već će pokušati da nađu partnere na drugim meridijanima.

"Ipak treba imati u vidu činjenicu da je Francuska tamo duboko ukorenjena i politički i ekonomski i kulturno i da se u turnusima dešava da u državama Zapadne Afrike dođe do promene vlasti i da se onda najavljuje otklon od tog magistralnog pravca, pa se ipak nekako nađe srednja mera i nastavi se rad sa državom koja je tamo bila prisutna dugi niz godina", navodi Rajić.

Kako dodaje, Francuska se povukla iz nekih država u kojima je bilo vojnih pučeva, kao u Nigeru, dok su neke druge države nastavile defakto da rade i sa novim vlastima. 

"Rekao bih da taj prazan prostor do kog može doći ako se Francuska manje ili više povuče ili bude istisnuta, može u dobroj meri popuniti neka druga zapadna država a tu mislim pre svega na Ameriku koja jedina ima kapacitet da se tamo pojavi. Činjenica je i da je Rusija imala interese pre svega u sferi bezbednosti i vojnoj sferi, a Kina je prisutna infrastrukturno, ali da biste bili dominantni partner u jednom takvom delu sveta poput Zapadne Afrike, morate da imate objedinenu i političku-dipomatsku snagu i ekonomsko-infrastrukturno prisustvo i novac, kao i bezbednosno prisustvo. To nije lako objediniti, što se vidi na primeru Francuske koja je tu najduže", kaže Rajić.

On ističe da veruje da će dolaziti do preraspodele snaga, a da to u državama Afrike, pogotovo zapadne, zna da dovede i do povišene opasnosti od oružanog konlikta ali da se nada da se u to u frankofonom delu Afrike više neće događati. Senegal je, ukazuje, dobar primer da može doći do mirne primopredaje vlasti.

Što se tiče odnosa afričkih zemalja prema Kosovu Rajić kaže da su neke države znale da ga priznaju, pa da ga otpriznaju i da maltene u deset godina po dva ili četiri puta menjaju stav. 

"Treba raditi sa njima i videti gde možemo da spojimo interese. Mi smo pokazali, pre svega zahvaljujući proaktivnoj politici predsednika Aleksandra Vučića za ovih desetak godina da umemo i da možemo da se izborimo na tom polju iako nasuprot sebe imamo ktitore tzv. kosovske nezavisnosti koji su objektivno moćniji od nas pogotovu na tom polju, ali smo uspeli da se izborimo za veliki broj zemalja koje su povukle priznanja. Borićemo se da Kosovo ne priznaju države koje to nisu učinile, a one koje ga priznaju da ga otpriznaju. Biće to duga borba političkim i diplomatskim sredstvima i to je pitanje koje će biti na dnevnom redu odnosa Srbije sa afričkim državama još dugo", navodi Rajić.