Rakić: Ambasadori Kvinte traže od nas da prihvatimo reciprocitet i državu Kosovo, mi to nećemo

Goran Rakić
Izvor: Kosovo Online

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je juče, zajedno sa četiri gradonačelnika sa severa, imao sastanak sa amabasadorima zemalja Kvinte.

"Na sastanku koji je trajao više od dva sata, ključne poruke ambasadora Kvinte su da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, takođe oni podržavaju odluke koje Priština donosi. Naročito su podvuklu da podržavaju odluke Prištine o tablicama, i odluku Prištine o uvođenju nekakvog ulazno-izlaznog dokumenta, koji bi se izdavao Srbima pri ulasku ili izlasku sa Kosova", poručio je Rakić. 

Na predlog i inicijativu amabsadora Kvinte, kako navodi, postignut je dogovor da jučerašnja sednica ne bude otvorena za javnost, ali, kako dodaje, zbog težine i ozbiljnosti poruka koje su juče primili, ima moralnu, ljudsku i političku obavezu da se obrati ljudima koji žive na Kosovu, ali i široj javnosti.

"Oni se pozivaju da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom i da je to sve već dogovoreno, a mi se nismo složili sa njima. Tablice i ta odluka o tablicama nije u skladu sa Briselskim sporazumom", dodao je on.

On naglašava da su ambasadori Kvinte pozvali Srbe koji žive na severu da prihvate "realnost na terenu", a ta realnost je da je "Kosovo nezavisno". 

"Mi smo im rekli da ni jedan Srbin, jasno smo im rekli juče, neće prihvatiti tu nezavisnost. Niti će ikad to da prihvati. Mi gledamo u Brisel, našeg predsednika Aleksandra Vučića, briselski sto, i za nas to nije gotova stvar. Mogu oni kao predstavnici tih zemalja da donose odluke i podržavaju Prištinu, ali za nas koji živimo dole, pogotovu za nas koji živimo na severu je to neprihvatljivo", navodi Rakić. 

Dakle, kako navodi, to su jednostrani potezi, koje Priština povlači, i uvek kada imamo tako jednostrane poteze, imamo i reakciju Srba. 

"Ono što bih želeo da pojasnim javnosti jeste da su to neka naša stečena prava. Stečena prava, nigde u svetu, se nikome ne mogu oduzeti, osim protivzakonito, na silu, i osim ako vi sami prihvatite da izgubite ta osnovna ljudska prava koja imate", kazao je on.

Dodaje da oni imaju silu, zakone i mogu da pokušaju to na silu, mogu da menjaju zakone.

"Ali budite sigurni da mi nećemo učestvovati u tome, i nećemo podržati jednostrane poteze, a naročito, da nam neko oduzima tablice. Oni te tablice koje imam KM oni nazivaju Miloševićevim tablicama. Gospodine Kurti, predstavnici EU, evo da vam objasnim to nisu Miloševićeve tablice, to su tablice koje izdaje Republika Srbija", kaže Rakić. 

Kada je reč o ulazno-izlaznim dokumentima, kako podseća, Srbima sa Kosova, žele da izdaju ulazno- izlazni dokument, i sa njim će moći da borave 90 dana na Kosovu.

"Evo uzeću za primer svoje dete. Moje dete treba svakih devedeset dana da pređe administrativni prelaz, i da uzme taj dokument, i 91. dana da ga policajac zaustavi na ulici, i da mu kaže da mora ponovo da izađe i da uđe (sa KiM). Dakle, mi bi sada trebalo da prihvatimo da budemo stranci. Mi koji smo rođeni na Kosovu, mi nismo stranci, neko želi da nas napravi strancima, ili da nas klasično asimiliraju ili bukvalno da nas proteraju sa vekovnih ognjišta", dodaje Rakić. 

Kaže da očekuje da će tokom dijaloga u Briselu, predsednik Vučić i njegov tim naći način na koji možemo da prevaziđemo ovu krizu, jer ovo, kako kaže, ne traje par nedelja, već godinu dana.

"Srbi sa severa ne priznaju jednostrane odluke i nezavisnost, jedino u šta veruju je da će Vučić u Briselu naći rešenje za nas koji živimo dole", poručuje predsednik Srpske liste.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević poručio je da se apsolutno slaže sa Goranom Rakićem i da stoji iza svake njegove reči.

"Bili smo jedinstveni na sastanku, kao i na svim prethodnim sastancima. Da je situacija teška, jeste. Ono što smo mi kao gradonačenici preneli ambasadorima Kvinte na jučerašnjem sastanku je stav građana u našim opštinama. A sva ta pitanja su bila legitimna", dodaje on.

Navodi da je ambasadorima rečeno da nedavna odluka Vlade Kosova o ulazno-izlaznim dokumentima, i registarskim oznakama, apsolutno ne može da se sprovede na terenu iz više razloga.

"Poznato je da mi nemamo nikakvu kominukaciju sa centralnim instutucijama u Prištini, čak je nedavno i portparol Vlade kazao da Srpska lista nije legitiman predstavnik Srba na Kosovu. To dovoljno govori o njihovim namerama, i koliko su iskrene namere prema Srbima", kaže Radojević.

On je dodao da je pitao ambasadore da li će podržavati Prištinu ukoliko krenu da oduzimaju vozila.

"Da li će njihova podrška ostati ukoliko krenu sa oduzimanjem saniteta, privatnih vozila, sa druge strane niko od nas nema nameru da odustane od Ustavom zagarantovanih prava koje nam daje naša država Srbija. Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata niti registarskih oznaka", dodaje ovaj gradonačelnik. 

Smatra da su odluke o dokumentima i registarskim oznakama, vrh ledenog brega, ali, kako navodi, postavlja se pitanje koja je svrha patroliranja Kosovske policije kamerama i oklopnim vozilima po severu.

Navodi i da se nada da će doći do pomaka u Briselu, ali da Srbi sa Kosova mogu najviše da izgube od eskalacije situacije. 

"Želimo da verujemo da će i druga strane prepoznati osetljivost trenutka, prekinuti sa jednostranim potezima", dodaje Radojević.

Predsednik Opštine Leposavić Zoran Todić istakao je "ozbiljnost situacije".

"Jednostrani potezi nikome ne idu u prilog. Nažalost, imamo prisustvo albanskih jedinica, raznih bezbednosnih i informativnih službi koje deluju na srpskim područjima. Tenzije dolaze iz pravca Prištine, a ovaj požar, koji preti da se razbukta, trebalo bi da bude ugašen u Prištini. Međunarodna zajednica bi ovdje trebala odigrati ključnu ulogu, kako bismo se svi vratili normalnom životu. Potreban nam je mir, nove fabrike, nove investicije... Srpski narod želi mir, kao i običan albanski narod", kaže Todić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da od 1999. godine situacija nikada nije bila teža.

"Nikada nisam vidio veću zabrinutost među našim ljudima. Kurti je čovek koji javno kaže da nije za dogovore. Jedina stvar o kojoj želi da razgovara u Briselu je međusobno priznanje. Retorika koja dolazi iz Prištine je ratnohuškačka. Nigde u svetu nije zabeleženo da je kidnapovan vozač Hitne pomoći", rekao je Milović i dodao da će se truditi da očuva mir.

Zamenica gradonačelnika opštine Zubin Potok Latinka Utvić poručila je da su je jutros, kada je dolazila za Beograd, na administrativnom prelazu sačekale "duge puške".

"Pre svega želim da vam se obratim kao majka koja ima dvoje dece, koja živi na Kosovu, i koja iskreno želi da njena deca pa i unučići žive na Kosovu, jer je tu naša pradedovina. Ono što rade institucije iz Prištine ne odgovara naročito nama, ja i moji Kolašinci, ljudi iz Zubinog Potoka ne prihvatamo odluku Aljbina Kurtija", poručila je Utvić.