Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav i spreči Kurtijev ratoborni pohod

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, jer su kako je dodao Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek bili opredeljeni za dijalog.

"Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje, i zato je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na 'obe strane'. Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne", rekao je Petković u saopštenju za medije.

Petković je dodao da se EEAS, nažalost, radije opredeljuje za "besplodne apele na 'obe strane'", koji su, prema njegovoj oceni, samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu u čitavom regionu.

"Kao što 'obe strane' nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština. Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju a nisu", dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da Beograd čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu.

"Pa i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini", zaključio je Petković.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.