Rakić i Simić sa Lajčakom: Dijalog nema alternativu

Simić - Lajčak - Rakić
Izvor: Srpska lista

Predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine, neprimenjivanju sporazuma iz Brisela, kao i o neosnovanoj presudi Ivanu Todosijeviću kojom se uvodi verbalni delikt za Srbe na ovim prostorima, saopšteno je iz Srpske liste.

"Predsednik Rakić i potpredsednik Simić su tokom sastanka istakli da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati isključivo putem dijaloga. Izneli su nezadovoljstvo kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, posebno stavljajući akcenat na sporazume iz oblasti energetike i pravosuđa, kao i formiranju Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju.

Rakić i Simić istakli su da nesprovođenje sporazuma iz Brisela najviše šteti narodu na Кosovu i da se ta situacija mora što pre promeniti "ukoliko težimo ka međusobnom poverenju i pomirenju". 

Naglašava se da su zvaničnici Srpske liste Lajčaku preneli posebno nezadovoljstvo kada je u pitanju presuda "Ivanu Todosijeviću kojom je neosnovano osuđen na dve godine zatvora čime je prekršen sporazum o pravosuđu, ali i osnovni postulat demokratije i vladavine prava, a to je sloboda govora, temelj vrednosti Evropske unije".