Rakić: Izneli smo svoje zahteve, da odu nelegitimni gradonačelnici i da se povuku specijalci

Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

Rakić je rekao da su zahtevi preneti Kforu i zvaničnicima.

"Naši zahtevi su da nelegalni i nelegitimni šerifi, kako sami sebe nazivaju, odu svojim kućima, pa neka tamo šefuju svojoj rodbini i porodici, i da se sve specijalne jedinice iz Opštine i oko zgrade povuku, zajedno sa oklopnim vozilima. Ovo nije policijska stanica, već gradska opština koja treba da služi narodu, a ne da policijske snage sa dugim cevima štite nekoga ko je izabran sa 50, a možda i manje, glasova", rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da će biti sa narodom sve dok se ne ispune zahtevi.

"Ostajemo ovde dok se ne ispune naši zahtevi, svoji smo na svome. Oni su nepozvani došli, i od gradske opštine koja je pružala usluge i Srbima i Albancima, kao i svim ostalim građanima, napravili vojnu bazu. Doveli su teško naoružane ljude sa snajperima i dugim cevima pored Osnovne škole. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku", rekao je Simić.

On je dodao da od Kfora očekuju da ostane statusno neutralan.

"Da ne pružaju zaštitu ilegalnim parapolicijskim jedinicama, koje su ilegalno u srpskim opštinama na severu KiM. Da sačuvaju mir. Mi smo zainteresovani za mir. Ovaj narod je došao da zaštiti svoje porodice. Ali oni moraju da stave pod kontrolu one koji su u naše ljude pucali u leđa, one koji već mesecima unazad maltretiraju Srbe na KiM, posebno na severu. U tom smislu, očekujemo da Kfor ispuni svoj mandat i omogući slobodno kretanje, slobodan pristup Opštini, da građani mogu slobodno da ostvaruju svoja prava. A onima koji sebe nazivaju šerifima, da kažemo da ovo nije divlji Zapad. Mi ovde imamo svoje institucije. Pozivamo Kfor da otprati nezvane goste na jug, i omogući da građani ostvaruju svoja prava u ovoj srpskoj opštini, da radnici mogu normalno da rade, i da se situacja vrati na stanje kakvo je bilo pre petka, kada su nasilno ušli u zgradu”, rekao je Simić.