Rakić: Ministarstvo će podržati prioritetne projekte za nevećinske zajednice

Rakić sa predstavnicima nevećinskih zajednica
Izvor: Ministarstvo za zajednice i povratak

Na sastanku koji je danas održan u Ministarstvu za zajednice i povratak na kojem su učestvovali poslanici skupštine Kosova iz bošnjačke, romske, goranske, aškalijske i turske zajednice dogovoreno je da neki od prioritetnih projekata za ove narode na Kosovu, koje Ministarstvo za zajednice i povratak u okviru svog mandata može da podrži, budu sprovedeni.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za povratak, Iz bošnjačke zajednice prisustvovala je Duda Balje, iz romske Fadilj Gaši, goranske Adem Hodža, aškalijske Bekim Arifi i turske zajednice Enis Kerevan.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je na sastanku rekao da ministarstvo koristi sve svoje resurse da pomogne nevećinskim narodima, ali da na žalost oni nisu ni izbliza dovoljni jer je mnogo problema sa kojima se oni na Kosovu suočavaju.

”Za mene su svi narodi na Kosovu podjednako važni i obzirom da znam sa kakvim se sve poteškoćama suočavate, mogu da vam kažem da u instituciji koju vodim imate iskrenog partnera u rešavanju nekih od tih problema. Žalosno je što se smatra da je Ministarstvo za zajednice i povratak jedina instanca kada je pomoć nevećinskim narodima u pitanju. Mi hoćemo da pomognemo i danas vam kažem da će ta pomoć biti usmerena na najprioritenije projekte”, rekao je Rakić.

Ministar je poslanicima preneo da će zajedno tražiti podršku drugih institucija kako bi sve ono što ministarstvo ne može da reši i pomogne bilo pomognuto i rešavano od strane ostalih nadležnih ministarstava.

”Nećemo imati lak posao u svemu tome ali ćemo biti uporni da status i životni standard našeg naroda podignemo na jedan viši nivo, jer smo se na to obavezali”, kazao je Rakić.

Predstavnici nevećinskih naroda su se zahvalili na prilici da razgovaraju o problemima koji su kako su istakli različite ali i zajedničke prirode i kazali da će se uz dogovor i intenzivniju saradnju rešavati.

Sastanci slični današnjem, dogovoreni su i za naredni period kakao bi se uz punu saradnju i koordinaciju donosile najbolje odluke u korist nevećinskih naroda na Kosovu.