Rakić razgovarao sa An Linde o problemima Srba i slučaju Dragice Gašić

Rakić i Linde
Izvor: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas se u Prištini sastao sa ministarkom spoljnih poslova Švedske An Linde, sa kojom je razgovarao na temu bezbednosti, povratka i problema upotrebe srpskog jezika u kosovskim institucijama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, teme razgovora Rakića i šefice diplomatije Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-u, bile su i zaštita imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenju odluke Ustavnog suda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.

Rakić je tom prilikom istakao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu, Đakovici.

"Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo", rekao je Rakić.

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

"Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše", rekao je Rakić.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ambasador Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport, Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio je predstavnike OEBS da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava.

Na sastanku je navedeno da će OEBS uvek pružati podršku da se raseljena lica vrate.

Xhevdet
08. Jul 2021.
Rakiqe ako si dobar qovek shta se deshava sa albanskim narodom u preshevsku dolinu koji nemaju nikakva prava danas kao u vreme millosheviqa
longar
08. Jul 2021.
ovog rakica placemo iz nase takse da lobira za veliku serbiju da propagira laz iz DB propagandaki sistama
Gringo
08. Jul 2021.
Ziveo Rakic tako se bori za Srbe i Srpski narod.
Марко
08. Jul 2021.
Свака част Горану Ракићу на посвећености👏👏👏