Rakić sa predstavnicima međunarodnih organizacija o povratku raseljenih

Beograd - Rakić - Predstavnici UNHCR
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

U okviru posete Beogradu, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić razgovarao je danas sa predstavnicima UNHCR-a, Danskog saveta za izbeglice (DRC), predstavnicima Udruženja Inicijative za razvoj i saradnju (IDC) i Nemačke organizacije ASB o pružanju podrške povratku većeg broja raseljenih na Кosovu, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Rakić je rekao da su razgovori održani u cilju zajedničke koordinacije i komunikacije, kao i preduzimanju konkretnih koraka, kako bi na Кosovu u narednom periodu bilo više povratnika nego danas.

”Nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija ovde u Beogradu, koje već dugi niz godina rade na procesu povratka, a sve u cilju povratka većeg broja raseljenih na Кosovu. Nije nam cilj da samo vratimo ljude na Кosovu, cilj nam je da nakon njihovog povratka obezbedimo uslove za započinjanje sopstvenih poslova kako bi mogli da u svojim sredinama opstanu i ostanu. Apsolutno nam je jasno da proces povratka trenutno ne ide u željenom smeru i da je broj povratnika veoma mali, upravo taj trend želimo da promenimo i na tom poslu ću sarađivati apsolutno sa svim relevantim faktorima, koji u promeni negativnog trenda mogu da pomognu”, rekao je Rakić. 

Istče se da je Rakić ponovo je pozvao raseljene da se vrate na Кosovo i da će u tome imati apsolutno podršku Ministarstva za zajednice i povratak.

”Pozivam i odavde sve one koji žele da se vrate, da to i učine, a u meni lično i Ministarstvu za zajednice i povratak imaće uvek ispruženu ruku i podršku da povratak realizuju. Zadovoljan sam svime onime što smo danas, i sa predstavnicima ASB-a, predstavnicima IDC-a, UNHCR-a i DRC-a koji odavde pružaju podršku povratku, dogovorili”, rekao je Rakić.

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak će narednih dana obilaziti raseljene u gradovima na teritoriji Republike Srbije, identifikovati njihove potrebe i raditi na tome da se što veći broj vrati na Кosovo.