Rakić sa saradnicima na obeležavanju praznika u Banjskoj

Rakić u Banjskoj
Izvor: Facebook

U Crkvi Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna, danas je obeležen praznik Prenos moštiju svetog oca Nikolaja, a liturgiji su prisustvovali predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i veliki broj vernika.

Rakić je na Fejsbuku napisao da čuvanjem tradicije čuvamo identitet.

"Drago mi je da danas vidim ovoliki broj vernika na obeležavanju praznika. Svetinje su oduvek bile mesto sabranja srpskog naroda, tako će biti i ubuduće. Naša je obaveza da čuvamo veru i tradiciju jer jedino tako možemo sačuvati naš identitet. Ja sam obećao da ćemo pomoći Banjsku i Gojbulju na različite načine, a jedno od tih obećanja se polako realizuje. Radovi na parohijskoj sali u porti ove crkve, koju finansira Ministarstvo za zajednice i povratak su pri kraju i mi ćemo je vrlo brzo predati na korišćenje", rekao je ministar Rakić.

Rakić je kazao da svako ulaganje u crkvu ojačava temelje srpskog naroda na ovim prostorima i da će se uvek zalagati da se crkva i crkveni objekti obnavljaju i pomažu.

"Mi predstavnici srpskog naroda na Кosovu ćemo se maksimalno zalagati da naše crkve i crkvišta imaju izgled kakav zaslužuju i ja vam to i danas obećavam", istakao je on.

Današnjem prazniku prisustvovali su i predstavnici slovenskog kontigenta Kfora.