Rakić: Sramno je što ćutanje o zločinu u Starom Gracku i dalje traje

Pomen žrtvama u Starom Gracku
Izvor: Kosovo Online

Dvadeset i dve godine traženja pravde i istine i adekvatne kazne za počinioce zločina nad 14 stradalih žetelaca u Starom Gracku, velika je sramota za sve one koji su trebalo da rade na rasvetljavanju ovog zločina. Sramno je što ćutanje o zločinu u Starom Gracku i dalje traje, kazao je danas ministar za zajednice i povratak Goran Rakić povodom obeležavanja godišnjice stravičnog zločina u Starom Gracku.

Ministar Rakić je rekao da porodice žrtava u Starom Gracku mogu donekle naći svoj mir, jedino kada ubice Milovana Jovanovića, Jovice i Radeta Živića, Andrije Odalovića, Slobodana, Mileta, Novice i Momira Janićijevića, Stanimira i Boška Đekića, Saše i Ljubiše Cvejića, Nikole Stojanovića i Miodraga Tepšića, budu tamo gde im je i mesto, a mesto im jedino nije na slobodi.

"Žalosno je što se vapaji za pravdom ne čuju i što istine i nakon 22 godine nema. Društvo u kome nema pravde za ubice stradalih žetelaca, je društvo u kome ne može biti međusobnog poverenja. Mi danas ponovo sahranjujemo 14 žetelaca, u nadi da će doći dan kada ćemo saznati ko ih je ubio. I to nije potpuna pravda. Potpune pravde će biti kada se saznaju ubice devetnaestogodišnjeg Ivana Jovovića i dvanaestogodišnjeg Pantelije Dakića na reci Bistrici u Goraždevcu, 12 nevino stradalih putnika u Livadicama kod Podujeva, kada imena ubica četvorogodišnjeg dečaka Petrović Miloša u Cernici budu obelodanjena i ubice adekvatno kažnjene, i za još mnoge zločine koji ni dan danas nakon mnogo godina nisu rasvetljeni”, istakao je ministar Rakić.

Postavio je pitanje da li će zločinci ikada odgovarati za svoja nedela.

"Koračajući ka ovoj ploči, koja opominje na stravičan zločin bez kazne, pitanja koja postavljam su da li će i kada odgovarati za svoja nedela monstruozni um, čije su ruke isprljane krvlju nevino stradalih žetelaca. Teško mi je i da pomislim da to možda neće biti nikada", rekao je Rakić.

On je naglasio da su pucnji u žeteoce bili pucnji u čitav srpski narod.

”Zato srpski narod traži pravdu i hoće istinu, ko je tog 23. jula 1999. godine, pucao u nevina lica koja su otišla na njivu da požanju samo ono što je bilo njihovo? Nećemo prestati da postavljamo isto pitanje sve dok ne dobijemo odgovor, zašto još uvek pravde nema jer pravda mora biti zadovoljena”, zaključio je ministar Goran Rakić.