Rakočević: Osuđujemo zabranu ulaska na Kosovo novinarki RTS-a, zabrana se širi kao pandemija

Živojin Rakoćević
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je za Kosovo onlajn, povodom odluke vlasti u Prištini da zabrane ulazak na Kosovo novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović, da se zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju širi kao pandemija i kreće se od patrijarha, običnih građana, do novinara.

On je istakao da je Svetlana Vukmirović novinarka koja poznaje svaki pedalj Kosova, zna šta se događa i zna sve o sistemu koji se sa njom obračunava.

Prema njegovim rečima, nerazumljivo i nepismeno obrazloženje koje joj je uručeno, prilikom zabrane ulaska, najviše govori o diskriminaciji i slobodama na KiM.

"To je obračun sa pojedincem i njegovim slobodama, obračun u kom se histerija širi na zajednicu  i šalje joj poruke straha. Svetlana Vukmirović je rodom iz Podujeva i nju su zaustavili nadomak rodnog grada, što ovom slučaju daje dodatnu gorčinu i poniženje. Ja lično i Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđujemo ovaj akt nasilja prema profesiji, istini i pravu profesionalca da radi svoj posao i da bude, makar i u prolazu, deo svog zavičaja", rekao je Rakočević.