Rakočević: Srpske spomenike na Kosovu može da štiti samo narod čiji su, koji organski živi sa njima

Živojin Rakočević
Izvor: Kosovo Online

Niko ne može štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu osim onoga čije je ono vlasništvo, ocenio je za Kosovo onlajn književnik i novinar Živojin Rakočević, napominjući da je svaki glas u međunarodnoj zajednici apsolutno dragocen i da je urgentno i neophodno da svakog trenutka u svim svetskim institucijama "čuvamo, branimo, svedočimo i održavamo naše nasleđe".

Rakočević ističe da srpsko nasleđe na Kosovu, od onog trenutka "kada je prvi kamen otesan", štiti Srpska pravoslavna crkva i da su u pitanju vekovi brige, rada, ljubavi, molitve, umetnosti, kulture i duha.

"Niko ne može štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji do onoga čije je ono vlasništvo i naravno, naučne institucije, kulturne institucije, država Srbija, zavodi koji su se o tome starali u proteklom periodu, treba da nastave svoj rad i ne može uopšte biti govora o tome da neko može preuzeti srpske kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji zato što za to nema kapaciteta", rekao je Rakočević.

Rakočević, međutim, podseća da su pred očima sveta nestali Palmira, Nacionalni muzej u Iraku, Budine statue u Avganistanu.

"To je jedan trenutak zla u kom može da nestane sve ono na čemu se zasniva vaš duhovni, kulturni, nacionalni i državni identitet, i sav taj mozaik se jednostavno može urušiti, i zato je vrlo važno da u svim svetskim institucijama imamo aktivan, živ, precizan, jasan, naučno i metodološki utemeljen glas šta to mi baštinimo na Kosovu i Metohiji. Pored toga što moramo i sebi objašnjavati šta je Kosovo i Metohija i šta je naše nasleđe na Kosovu i Metohiji, urgentno je neophodno da svakog trenutka u svim svetskim institucijama, u kojima to možemo da radimo, čuvamo, branimo, svedočimo i održavamo naše nasleđe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakočević.

On ističe da se mora jasno znati da na Kosovu postoje tri dominatna kulturna nasleđa – srpsko, albansko i otomansko i da je potpuno jasno da nova administracija u Prištini, zahvaljujući "ideji o pravljenju državne nacije", želi da napravi kosovsko kulturno nasleđe.

"Ono ne postoji. Njega nema. Sve što ima i najvažnije je, pripada ovim grupama i ono ne može postati kosovsko. Suština je u sledećem, da bi pravljenjem lažno jedinstvenog kosovskog kulturnog nasleđa naše crkve i manastiri prešli u vlasništvo kosovskih institucija - to je nezamislivo, to je potpuna katastrofa, jer tamo nema ničeg dobronamernog prema njima, pa i ova poslednja izjava (Hajrule Čekua) da treba da se zaštiti Banjska, i da je ona nelegalno renovirana, je apsolutno besmislena, ali negde u dubini obračuna sa Srbima, Srpskom pravoslavnom crkvom, srpskom državom, srpskom kulturom na Kosovu i Metohiji, te važne tačke i najvažnije tačke, koje su i u Unesku i kojih ima još na stotine po terenu Koosva i Metohije se vide kao ključna opasnost i oni su ti ključni markeri i svedoci koji Prištini smetaju da, kako oni misle, živi i zaokruži punu državnost", rekao je Rakočević.

Podseća da su se slične stvari događale u Crnoj Gori, te da su isti zakoni bili pripremani i za Kosovo, jer je to, ističe, jedna šira akcija u kojoj treba "promeniti vlasništvo". 

"Možemo da se dogovaramo o bilo čemu, ali ne možemo razgovarati o najdubljoj intimi naše kulture, našeg naroda, naše državnosti i naše duhovnosti. O toj duhovnoj intimi razgovarati čija je, kome pripada i kome bi trebalo da pripada je apsolutno neprihvatljivo i nedvosmisleno je da u takve razgovore ne treba apsolutno ulagati ništa", rekao je Rakočević.

Rakočević ističe da je, zbog svega toga, svaki glas u međunarodnoj zajednici apsolutno dragocen.

"Mi moramo svakog trenutka objašnjavati, govoriti i znati da su Dečani najlepša balkanska crkva, da je Gračanica u trenutku svoje gradnje jedan od najvažnijih evropskih spomenika kulture svog doba i tu nema razovora, o tome se ne može govoriti, njih može štititi samo onaj ko im je vlasnik, njih može čuvati samo onaj ko je vekove uložio u njih, njih može čuvati njihov narod koji organski živi sa njima, koji je apsolutno ugrađen u svaki kamičak i Gračanice, i Dečana, koji uostalom, postoji ovde zato što postoje Gračanica, Dečani, Ljeviška, Pećka Patrijaršija, inače ga ne bi bilo kao što ga nema u drugim krajevima, tako da je to jedno organsko jedinstvo koje mi moramo da svedočimo u svakom trenutku", rekao je Rakočević.

Rakočević je, međutim, upozorio da se dinamično razvijaju procesi koji nas udaljavaju od toga.

"Prave se konstrukcije prema kojima su to neki izdvojeni etinteti koje ćemo mi turistički obilaziti, da je to nekakav potencijal za turizam. Jeste, ali to je samo jedna minorna sporedna stvar u istoriji naših odnosa, našeg vlasništva, naše budućnosti kada su ovi spomenici u pitanju", zaključio je Rakočević.