Ministarstvo kulture Srbije: Kulturna baština na KiM svakodnevno ugrožena

Pecka patrijarsija 1
Izvor: Kosovo Online

Ministarstvo kulture Srbije povodom sećanja na 17. mart 2004. godine i pogrom nad Srbima na Кosovu, poručuje da je i danas nakon 19 godina, kulturna baština na teritoriji Кosova svakodnevno ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa.

U saopštenju Ministarstva kulture se ističe da domaća i svetska javnost ne smeju da zaborave da su pre 19 godina, ugrožavanjem ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Кosovu i Metohiji, paljene crkve i manastiri, skrnavljena groblja i kulturna baština, koji su simbol postojanja i trajanja srpskog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima.

Ministarstvo kulture podseća da je u martovskom nasilju proterano više od 4 Srba, potpuno je uništeno ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture, među njima su i manastir Devič, manastir Svetih arhangela u Prizrenu, Crkva Bogorodice Ljeviške i Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici. Nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, Časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13 veka, oštećen.

Takođe, u saopštenju se podseća da su 2006 godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se nalaze do današnjih dana.

"Međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021 godinu. Istovremeno, izgradnja puta, od strane vlasti u Prištini neposredno uz manastir Visoki Dečani, direktno ugrožava ovu zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14 veka koja uživa status svetske kulturne baštine. Ideja da neposredno pored pravoslavnog hrama prolazi saobraćajna magistrala suprotno je svim standardima zaštite spomenika pod okriljem Uneska. Paralelno sa izgradnjom puta predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju čak i odluku privremenih institucija u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje", piše u saopštenju.

Iz ministarstva navode da ovi primeri, kao i skoro svakodnevno ugrožavanje, nasilni, vandalski i anticivilizacijski odnos prema srpskom kulturnom i crkvenom nasleđu, koje je deo baštine čovečanstva, i njegova uporna zloupotreba u dnevno-političke svrhe od strane Prištine, pokazuje da već decenijama na Кosovu i Metohiji postoji namera da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđa Кosova falsifikovanjem prošlosti i zanemarivanjem istorijskih činjenica.

"Česti primeri da se srpsko nasleđe na КiM pripiše albanskom ili „kosovskom“ kulturnom nasleđu samo su decenijski pokušaji falsifikovanja istorije. To potvrđuju zahtevi koji dolaze iz Prištine za takozvano „vraćanje artefakata“, što je samo jedna u nizu zloupotreba kulturne baštine i pokušaj obmanjivanja javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija", ističe se u saopštenju.

Republika Srbija i Ministarstvo kulture ne odustaju od borbe za istinu i u skladu sa istorijskim činjenicama, pravnim normama i dobrim običajima civilizovanog sveta, svim raspoloživim sredstvima i dalje ćemo odgovarati i braniti kulturno nasleđe na  Metohiji od svih nasrtaja.

Istovremeno apelujemo na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima doprinesu očuvanju kulturne baštine na Кosovu i Metohiji, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.