Rakočević: Svi pokušaji za dogovor potrošeni, jedina nada za Srbe naš potencijal da trpimo i preživimo

Živojin Rakočević
Izvor: Kosovo Online

Nema nikakvog smisla da se organizuje međunarodna mirovna konferencija u vezi sa pitanjem Kosova, tvrdi novinar i književnik Živojin Rakočević, podsećajući da su se takve konferencije već dogodile i potrošile, i da za njih trenutno nema ni konsenzusa, a ni uslova.

Albanski premijer Edi Rama predlaže sazivanje mirovne konferencije koja bi sprečila dalju eskalaciju situacije na Kosovu, a njegovo mišljenje ne dele političari na Kosovu, pa je tako bivši kosovski premijer Isa Mustafa poručio da to nije dobra ideja za Kosovo koje se nalazi pod političkim i ekonomskim sankcijama.

Novinar i književnik Živojin Rakočević tvrdi da nema nikakvog smisla da se sazivaju mirovne konferencije.

„Ovde žive i ne primenjuju se savršeni evropski i svetski zakoni, sve što je svet imao da ponudi ovde je prokockano, pokušana je primena, to se nije dogodilo i sada vidimo da je ovde jedini zakon haos, da je ovde jedini zakon sila i da kad god Albancima krene loše negde na Balkanu, nađe se neka sila da ih izvuče, da ispravi njihov politiku i da ih dovede do nekih institucionalnih rešenja koja su za sve ostale nepravda i nepovoljnost“, rekao je Rakočević za Kosovo onlajn.

On ističe da trenutno za organizovanje međunarodne konferencije nema konsenzusa, a ni uslova.

„Mirovne konferencije su se već dogodile, one su se već potrošile. Jedini mogući istinski napredak i nada u koju mi verujemo jeste naš potencijal za trpljenje i naša kreativna sposobnost da preživimo ekstremni nacionalizam, da preživimo ekstremnu agresiju, da preživimo nepostojanje institucija i da čekamo trenutak kada će sistem koji neprestano proizvodi haos otići u istoriju“, rekao je Rakočević.