Rakočević: Za 16 godina Srbi dobili savršen geto, Albanci praznu ljušturu

Živojin Rakočević
Izvor: Kosovo Online

Novinar i književnik Živojin Rakočević kaže za Kosovo onlajn da je već davno rečeno da je kosovska nezavisnost ljuštura bez sadržaja, a da je, kako vreme odmiče ta ljuštura sve tanja i tanja. Taj sistem, ističe, ruši se sam od sebe i jede svoje temelje.

"Kosovska nezavisnost je kao čovek koji je odlučio da na svoja leđa stavi 500 kilograma i kaže: 'ja to mogu nositi i idem kroz život sa tim i sve će biti u redu". Naravno, ovde ništa niije u redu. Propala je privreda, institucije, ovo je jedno izolovano ostrvo koje neprestano zahvaljujući infuzijama sa strane ima iluziju o sopstvenoj veličini i nezavisnosti. U suštini, sa svakim odlaskom Albanca na Zapad i gotovo bekstvom, jasno je da nezavisnost takva, kakvu su oni zamišljali, nije imala smisla", kaže Rakočević.

Smisla je, dodaje, imala međuzavisnost i veze i postavlja pitanje kako objasniti svetu šta se zapravo ovde dešava.

"Kako objasniti pojedincima da Indija može imati različite veze sa Londonom, a da Priština ne može da ima sa Beogradom? Kako objasniti da neke svetske super sile jesu uložile mnogo više u Kosovo od kosovskih Albanaca i da je potpuno jasno da život nije opravdao to što je opravdala ta rezolucija o nezavisnosti, ta priznanja?", kaže Rakočević.

Kako ističe, protekle su decenije i sigurno će proći još mnogo vremena ali ćemo se uvek vraćati međuzavisnosti, dok je "nezavisnost ono što je zapravo zlo i što nikome nije koristilo".

Govoreći šta su 16 godina od proglašenja nezavisnosti dobili Srbi na Kosovu a šta Albanci, on kaže da su Srbi dobili savršeni geto.

"U poslednjoj opciji dobili smo okupaciju severa. Na osnovu okupacije severa oni sada južno od Ibra pokušavaju da uđu u naše kuće i da nama tamo objasne svoju državnost. Suštinski, Albanci nisu dobili privredu, nisu dobili nezavisnost, kulturu, gradove, koje su tako savršeno etnički očistili, nisu dobili taj osećaj da mogu da podele život sa drugima. Nezavisnost je kada imate ljubavi, strpljenja i poverenja da svoj život podelite sa nekim drugim. Albanci to nisu su uspeli. Vlasti u Prštini to nisu uspele. Suštinski opet dolazimo do prazne ljušture u kojoj ima mesta samo za one koji imaju moć i silu", zaključuje Rakočević.