Vujačić: Status kandidata za EU i ulazak Kosova u UN isključeni u narednom periodu

Beograd_231226_Ivan Vujačić 04
Izvor: Kosovo Online

Bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Ivan Vujačić kaže za Kosovo onlajn da su očekivanja Kosova da tokom ove godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nerealna, kao i njegov ulazak u Nato.

Kosovo danas obeležava 16. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, a osim ambicija na polju evroatlantskih integracija, još od 2008. godine cilj Prištine je i ulazak u Ujedinjene nacije, za šta Vujačić ne vidi mogućnost u narednom periodu.

„Savet Evrope je prvo mesto gde će Kosovo eventualno biti primljeno. Koliko sam u toku tu imaju dovoljnu podršku, a za drugo će morati da se pričeka. UN su mnogo veći problem za Kosovo. Ali mislim da Kosovu, odnosno Kurtiju, i nije stalo toliko do UN koliko im je stalo do kandidature za EU ili ulazak u Nato, a tu će imati velike probleme jer pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, pa je samim tim otvaranje pregovora na temu kandidature teorijski nemoguće“, kaže Vujačić.

Kako objašnjava, EU ne može mimo svojih članica da nekome daje status kandidata zbog čega je to neostvarivo tokom 2024.  

„To je toliko nerealno i vrlo je prazna priča. Oni je naravno guraju na svojoj agendi, ali su šanse za to minimalne. Za Nato takođe nije vreme jer niko ne bi hteo da u takvu organizaciju stavlja zemlju koja nije priznata od strane članica. U neke druge organizacije ili neku agenciju UN će verovatno ući ali je dobijanje kandidature za EU i ulazak u UN isključeno u narednom periodu“, smatra Vujačić.