Rama: Dug put do ukrajinskog priznanja Kosova, ali dobro da Priština ima predstavnika na Samitu u Tirani

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama, uoči dolaska predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Tiranu, izjavio je u intervjuu za Juronjuz Albanija, da je put do ukrajinskog priznanja nezavisnosti Kosova dug, ali da je dobro što će Priština imati svog predstavnika na Samitu na kojem će biti pružena podrška Kijevu u sukobu koji ima sa Rusijom.

Rama je, na pitanje da li će razgovarati sa Zelenskim o stavu Ukrajine da neće priznati Kosovo, dok Kosovo glasno podržava Ukrajinu, kazao da je najplemenitija stvar koju Kosovo čini to što je lojalno svojim vrednostima.

"To je za poštovanje i ne radi se da bi se nešto dobilo. Kosovo radi pravu stvar, pre svega za sebe, što se tiče lojalnosti svojim vrednostima. Naravno, put do priznanja od strane Ukrajine je dug, ali je pozitivno što će Kosovo biti učesnik Samita. Predsednica Osmani se brzo odazvala pozivu i svi ćemo zajedno biti tamo. Uprkos razlikama, komplikovanim pitanjima među sobom, svi će biti tu sa Ukrajinom, za nešto što nas sve povezuje, na različite načine", kazao je Rama.

S obzirom da će 29. februara biti održan samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, Rama ukazuje da je to prilika da Srbija i Kosovo razgovaraju.

"To je način da sednemo zajedno, ostavljajući po strani bilateralna pitanja, što se političkih nesuglasica tiče, sa jednim ciljem što je uobičajeno. Novi Plan rasta EU uslovljen je različitim situacijama u svakoj zemlji", kazao je on.

Navodeći da je uslov koji je nemoguće odvojiti od celokupnog puta novog plana rasta ispunjenje svakog koraka kada su u pitanju susedski odnosi, ne samo na političkom planu, već pre svega u slobodnom kretanju, Rama kaže da se ne može tražiti više od Evrope i evropskog zajedničkog tržišta ako se ne možete ponašati kao evropska država i otvoriti granice za sve.

"To Kosovo i Srbija moraju da urade, inače neće dobiti ono što zaslužuju po planu rasta", ukazuje Rama.

Govoreći o planu rasta EU, kaže da konačno postoji instrument kojeg nije bilo sa Berlinskim procesom, ni sa "Otvorenim Balkanom".

"Sada moramo zajedno da radimo na stvarnim i dosadnim stvarima, a to su zelene trake, garancija svim principima Berlinskog procesa i ciljevima CEFTA-e, da ovaj region postane veći ekonomski prostor za sve zemlje. Sami smo veoma mali, ali zajedno, ako smo integrisano tržište, možemo biti uzeti u obzir. To je ono što podržavam 10 godina, a sada dolazi sa podsticajima. To su dodatne finansije, otvorene mogućnosti da se više integrišu sa zajedničkim evropskim tržištem", kazao je.

Na pitanje da li to vidi kao konkretniji korak napred, Rama kaže da je svaki korak napred koji ujedinjuje zemlje u regionu korak napred ka Evropskoj uniji.

"Svaki korak ka Evropskoj uniji je korak ka proširenju", dodaje on.

Albanski premijer je rekao da je ideja da se organizuje samit koji će se održati 28. februara o podršci Ukrajini nastala nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom, a pošto su pozivi upućeni zajedno, ovo se može nazvati samitom obe zemlje.

Rama kaže da je počašćen time što je razgovarao sa Zelenskim i što je čuo koliki značaj on pridaje Zapadnom Balkanu, uključujući nekoliko članica Natoa širom Zapadnog Balkana.

Dodaje da u ovom delu demokratskog sveta nema problema sa podrškom Ukrajini, njenom teritorijalnom integritet, kao ni sa razumevanjem da Ukrajina ne vodi samo sopstvenu bitku, već je značajna i izvan Ukrajine.

"Ne okupljamo se u Tirani da bismo promenili tok stvari za celu demokratsku zajednicu. S druge strane, neću potceniti doprinos i uticaj, tako da mi vršimo svoju dužnost i opet mislim da je velika čast za Albaniju da bude domaćin ovom samitu", naveo je.

Govoreći o očekivanjima od Samita, Rama kaže da se mora biti realan. 

"Albanija je, na primer, u prvih deset na listi davalaca doprinosa, ali relativno prema kapacitetima. U međuvremenu, veoma smo svesni da ne možemo promeniti dinamiku ovog rata ničim što radimo. Međutim, važno je da svako uradi svoj deo posla. Možda, gledajući naše zemlje, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku, Srbiju, Bosnu… zajedno smo, podržavamo i potpuno smo solidarni sa Ukrajinom… ovo će značiti većim zemljama i bogatijima. Obećanja su tu, obaveza postoji, ali nisam siguran da izgovori za sva ova kašnjenja mogu da potraju mnogo duže. Svako mora održati svoja obećanja", kazao je.

Na pitanje o izborima u Evropskom parlamentu, Rama navodi da se sve može promeniti u Evropi, ali ne i Vladimir Putin.

"Sve dok se Vladimir Putin ne promeni, uzbuna u ušima članicama EU će se nastaviti. Kao što je Putin pomogao EU da se probudi iz dugog i samozadovoljnog sna, tako su to učinili Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija. To je pozitivan kolateralni efekat ove noćne more. Ne vidim da se proširenje dovodi u pitanje jer se ono što smo davno rekli sve više potvrđuje u očima članica EU. Koliko nama treba EU, toliko i mi njima trebamo. Zašto? Jer ono što je najskuplje je sigurnost. Ne radi se o ekspanziji, već o integraciji i zajedništvu", navodi.

Na pitanje da li podržava kandidaturu Marka Rutea za generalnog sekretara Natoa, Rama navodi da nije dobra vest za Evropski savet i Evropu to što će Rute napustiti mesto premijera u Holandiji i ostaviti prazno mesto u tom telu EU, ali i da je njegov odlazak u Nato - dobra vest za Alijansu.

"On je 100 odsto naš kandidat i siguran sam da će sa Ruteom na čelu, Nato imati veštog političara i pravog lidera koji zna da se nosi u teškim situacijama, koji se pokazao kao veoma dobar u pravljenju kompromisa, čak i stvaranju nemoguće koalicije. On je takođe osoba koja može biti glas Evrope u SAD i istovremeno glas SAD u Evropi", dodaje.

Dodaje i da je Rute prava osoba za razgovor sa bilo kojim američkim predsednikom, pa i sa Donaldom Trampom.