Rama: Kfor nije okupaciona snaga Srbije

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Kfor misija NATO Alijanse, a ne okupaciona snaga Srbije, ističući da su reakcije na njegovu izjavu da Kfor mora da preuzme kontrolu nad severom bolne i smešne.

Rama je u dugoj objavi na društvenim mrežama naveo da je Vlada Albanije komunicirala sa najvišim nivoima evroatlantske alijanse da garantuje bezbednost na severu Kosova.

"U okviru podrške Albanije garantovanju bezbednosti na severu Kosova i preuzimanju kontrole Kfora, u ovoj fazi kada je alarmantan rizik od eskalacije sukoba, komunicirali smo na najvišem nivou evroatlantske alijanse i izrazili maksimalnu spremnost. S druge strane, preneli smo saveznicima razloge našeg neslaganja sa najnovijom izjavom EU, nastavljajući da tražimo njihov jasni stav, u vezi sa oružanom kriminalnom grupom koja je ubila kosovskog policajca i povodom Dana žalosti u Beogradu", napisao je Rama na društvenoj mreži "X".

Premijer Albanije podsetio je "one u Prištini koji imaju vremena da koriste lažne fejsbuk profile" da je Kfor NATO, a ne okupaciona snaga Srbije.

„Onima u Prištini koji, umesto da se 100 odsto fokusiraju na izuzetan izazov koji imaju, nađu vremena da naduvaju balon zavere 'brata Vučića' na Fejsbuku, preko političkih profila ili lažnih profila, brkajući razloge za svoje neznanje na moj juče javno obrazloženi zahtev za povećano prisustvo Kfora, uz moje upozorenje pre nekoliko meseci na „Republiku Kfor“, podsećam: Kfor je NATO a ne okupaciona snaga u ime Srbije, niti sila koja deli teritoriju Kosova, već naprotiv, veoma velika garancija u svakom slučaju pretnje!“, napisao je Rama.

Podsetio je da je takav zahtev uputila i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

"Juče sam jasno rekao da je ovaj zahtev uputila i predsednica Osmani i dalje sam objasnio da ovo što tražim danas nema veze sa onim što sam izrazio pre nekoliko meseci, kao strah da bi to moglo da se desi ako se situacija pogorša u nedostatku rezultata dijaloga. Jer, kao što sam juče objasnio, 'mi još nismo tamo' i da ne bismo otišli ​​tamo sutra, Kfor mora da preuzme kontrolu nad severom što ranije“, napisao je on.

Naglasio je da je svima poznata činjenica da u svakom slučaju i za svaku novu operativnu potrebu na teritoriji Kosova, Kfor usklađuje svoje delovanje sa državnim organima Kosova i sa snagama bezbednosti Kosova, te je stoga bolno koliko i smešno da se čak iu ovoj veoma ozbiljnoj situaciji za bezbednost na severu Kosova političari sa javnih ili lažnih profila u Prištini bave tako niskim manipulacijama emocija svojih građana, namerno iskrivljujući moje stavove.