Stoltenberg: Savet NATO odobrio slanje dodatnih snaga na Kosovo

Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da Kfor održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova, dodajući da su spremni da izvrše dalja prilagođavanja položaja ove misije prema potrebi.

Stoltenberg je nakon sastanka Saveta NATO na kome je razmatrana situacija na Kosovu, podsetio da su od maja pojačali prisustvo Kfora i da će uvek preduzeti sve neophodne radnje kako bi održali bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u skladu sa mandatom UN.

"Severnoatlantski savet je i juče ovlastio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije. Uvek ćemo nastojati da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da Kfor ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja Kfora prema potrebi", poručio je Stoltenberg.

Dodaje da Kfor nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Euleksom, OEBS, Misijom UN na Kosovu i diplomatskom zajednicom.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu", naveo je Stoltenberg.