Rama: Kosovo od inicijative ’Otvoreni Balkan’ pravi teorije zavere

Albanija - Merkelova sa liderima zemalja Zapadnog Balkana
Izvor: Twitter

Albanski premijer Edi Rama je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da je inicijativa ’Otvoreni Balkan’ preduzeta radi ubrzanja Berlinskog procesa, i da Kosovo umesto da iskoristi tu priliku pravi teorije zavere, piše Reporteri.

„Kancelarija s pravom naglašava potrebu da svih šest zemalja potpišu sporazume o zajedničkom tržištu. Proces dogovora sa zemljama je zbunjujući. Često jedna ili druga zemlja uzrokuju da svi zaglave, "Otvoreni Balkan" je mehanizam za ubrzanje Berlinskog procesa. Dve stvari su četiri slobode EU u regionu, sloboda kretanja ljudi, robe i ulaganja koje dolaze iz paketa EZ. Jedna od prepreka je to što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da će slobodno kretanje između Kosova i Albanije biti zagarantovano. Nažalost, Kosovo to ne koristi, već pravi teorije zavere", rekao je Rama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je novinarima posle sastanka sa Angelom Merkel izjavio da je za Kosovo inicijativa "Otvoreni Balkan" i dalje neprihvatljiva.